Precedens nélküli: egyetlen ülésen 25 sürgősségi rendeletet fogadott el a kormány

Precedens nélküli, hogy keddi ülésén a kormány összesen 25 sürgősségi rendelet fogadott el - jelentette ki szerdán az Agerpresnek a nép ügyvédje. Renate Weber elmondta: az ombudsmani hivatal elemezni fogja mind a 25 jogszabályt.

A nép ügyvédje kifejtette, nem emlékszik olyan még egy olyan esetre, amikor ilyen nagyszámú sürgősségi rendeletet fogadott volna el egyetlen ülés alatt a kabinet. „Ami meglepett, hogy a sürgősségi rendeletek között vannak olyanok, amelyek már parlamenti vita alatt állnak, átmentek a jogalkotás különböző szakaszain, egyes esetekben már csak a szavazás van hátra, tehát az lett volna természetes, ha hagyják, hogy lezáruljon a parlamenti vita és a jogalkotás alkotmányos, helyes folyamata. Nem tudjuk mind a 25-öt egyszerre megtámadni, nem ilyen az eljárás'”- mondta Weber.

Azt is kijelentette, hogy a kormány által kedd este elfogadott valamennyi rendeletet górcső alá fogja venni, és ha valamelyikről kiderül, hogy sérti az alapvető jogokat és szabadságokat vagy áthág egy korábbi alkotmánybírósági döntést, akkor alkotmányossági kifogást emel ellene. Előbb azonban előbb meg kell várni, hogy a jogszabályok megjelenjenek a Hivatalos Közlönyben, szögezte le az ombudsman.

Így védekezik Orban

Ludovic Orban miniszterelnök szerdán azzal védekezett, hogy a kormány az állampolgárok érdekeit szolgáló sürgősségi rendeleteket fogadott el kedden, teljesen átlátható módon. A kormányfő szerint az embereknek már nincs semmiféle elvárásuk a Szociáldemokrata Párt (PSD) uralta parlamenttől, a kormánytól azonban elvárják, hogy oldja meg az ország problémáit.

"Később részletesen is megbeszéljük, miért volt szükség ezekre a sürgősségi kormányrendeletekre. Ezeket teljesen átlátható módon adtuk ki, és nem olyan rendeletekről van szó, amelyek megmentenék a PSD büntetőügyeseit, hanem amelyek megoldják Románia és az állampolgárok problémáit" - hangoztatta Orban.

A Szociáldemokrata Párt ügyvivő elnöke, Marcel Ciolacu kedden közölte, más pártvezetőkkel együtt kérni fogják a Nép Ügyvédjétől, indítson kivizsgálást a választási törvényt módosító sürgősségi kormányrendelettel kapcsolatban, amelyet keddi, éjszakába nyúló ülésén fogadott el a Ludovic Orban vezette kabinet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?