Megindokolta a szaktárca, miért számolnák fel az igazságügyi visszaéléseket kivizsgáló ügyészséget

Az igazságügyi minisztérium kedden tette közzé az igazságszolgáltatási rendszerben elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészi osztály (SIIJ) felszámolását célzó törvénytervezet indoklását.

A szaktárca szerint megalapítása, azaz 2018. október 23. óta, a SIIJ nem tudott jelentős eredményeket felmutatni, ellenkezőleg: kérdésessé vált a korrupcióellenes harcban vállalt szerepe. Ezt bizonyítják többek közt a bizonyos nagykorrupciós esetekben magyarázat nélkül visszavont jogorvoslatok – teszi hozzá a dokumentum.

Idén január 17-én az igazságszolgáltatási rendszerben elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészi osztály asztalán 3750 ügyiratcsomó volt, ezek közül 3652 in rem kivizsgálást jelentett, azaz a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgálták.

A SIIJ felszámolásának tervéről a minisztérium tanulmányozta az európai ajánlásokat, valamint kikérte a Legfelsőbb Bíróság, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács, a Legfőbb Ügyészség, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség, a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság, a SIIJ és a bírói egyesületek véleményét is.

A konzultáció eredménye: a válaszadó ügyészek 85,47 százaléka, a válaszadó bírák 72,22 százaléka úgy vélekedik, hogy a SIIJ-t fel kell számolni. Érveik szerint ugyanis a SIIJ működési szabályzata sérti az ügyészek hierarchikus kontrolljának alkotmány által megszabott menetét, a SIIJ révén pedig létrehozták a teljes büntető joghatóság alóli mentességgel rendelkező polgárok kategóriáját, akik éppen a SIIJ ügyészei.

A SIIJ ugyanakkor lehetetlenné tette a hierarchikus ellenőrzés mellett a bírói kontrollt is, mert a kisszámú ügyészből álló intézmény tagjai lezártnak nyilváníthatták egymás ügyiratcsomóit, arra hivatkozva, hogy a bíróság nem kényszerítheti őket arra, hogy vádat emeljenek valamely kollégájuk ellen – olvasható az érvek között.

A szakma véleménye szerint ugyanakkor a SIIJ nem küldetésüknek megfelelő feladatokkal (úgymint a korrupció, a szervezett bűnözés és a terrorizmus visszaszorítása) látta el az ügyészeket. A dokumentum egy sor európai véleményt is felsorol, amelyek szintén bírálták a SIIJ megszervezését és működését: a 2019-es GRECO-jelentést, a Velencei Bizottság 2018-as állásfoglalását, és az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) 2019 októberi jelentését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?