Benyújtották a bizalmatlansági indítványt: hatalmi visszaéléssel vádolja a PSD és az RMDSZ a kormányt

Hatalmi visszaéléssel, a demokrácia alapvető szabályainak megsértésével vádolja a Ludovic Orban vezette kormányt az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a bizalmatlansági indítványban, amelyet hétfőn olvastak fel a kétkamarás parlament együttes ülésén.

A két politikai alakulat azért próbálkozik a három hónapja beiktatott kormány megbuktatásával, hogy megakadályozza a kétfordulós polgármester-választás bevezetését, amelyet az Orban-kabinet úgynevezett kormányzati felelősségvállalással terjesztett a parlament elé.

Az ilyen módon beterjesztett törvénytervezeteket nem vitathatja meg a parlament, azok automatikusan elfogadottnak minősülnek, ha három napon belül senki sem terjeszt be bizalmatlansági indítványt, vagy a kormány túléli a bizalmi szavazást.

A bizalmatlansági indítvány szerzői szerint az Orban-kabinet a „román demokrácia sírásójává" válik, amikor a rendkívüli helyzetekre kitalált sürgősségi rendeletekkel és kormányzati felelősségvállalással visszaélve, rendszeresen megkerüli a parlamentet törvényhozási elképzelései érvényesítése érdekében. Az indítvány 208 aláírója elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormánypárt önös érdekei miatt, a korábbi alkotmánybírósági határozatokat és az európai ajánlásokat megsértve, alig néhány hónappal a júniusban esedékes helyhatósági voksolás előtt próbálja módosítani a választási törvényt. A tavaly november óta kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) azt hangoztatja ugyan, hogy a polgármesterek legitimitásának növelése érdekében akarja módosítani a választójogot, a politikai elemzők szerint azonban valójában a PSD meggyengítésének szándéka vezérli.

Az RMDSZ becslése szerint a romániai magyarság polgármestereinek 20 százalékát elveszítené, ha bevezetnék a kétfordulós választást. Egy második forduló ugyanis lehetővé teszi, hogy a román pártok összefogjanak az első körben élre került magyar jelöltekkel szemben.

Bár a közvélemény-kutatások szerint példátlan népszerűségnek örvendő PNL nem titkolja, hogy a parlamenti választások előre hozását is szeretné kiprovokálni, Ludovic Orban miniszterelnök hétfőn cáfolta, hogy pártja saját kormánya megbuktatására voksolna.

 

Az Orban-kormány sorsa alig egy-két szavazaton múlhat. Amennyiben nem sikerül a kormánybuktatás, a PSD és az RMDSZ alkotmányossági óvással próbálja megakadályozni a kétfordulós polgármester-választás bevezetését. A bizalmatlansági indítvány – és az Orban-kormány sorsáról – a kétkamarás parlament következő együttes ülésén fognak szavazni a törvényhozók. Ennek összehívásáról a képviselőház és szenátus hétfőn megújuló házbizottságának együttes ülése hivatott dönteni.

Marcel Ciolacu, a PSD ügyvivő elnöke a bizalmatlansági indítvány benyújtása után hangsúlyozta, hogy „ettől még a Szociáldemokrata Párt és az RMDSZ nem kötött egyezséget, és jelenleg nincs közös politikai projektjük”.

Orban: a PNL megakadályozná a bizalmatlansági indítvány elfogadását

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) célja, hogy megakadályozza a bizalmatlansági indítvány elfogadását – közölte hétfőn a párt országos végrehajtó bizottságának ülését követően Ludovic Orban pártelnök.

Orban szerint a bizottság úgy döntött, hogy a PNL képviselői a bizalmatlansági indítvány ellen szavazzanak, mert legfontosabb céljuk, hogy a lakosság „elsöprő többsége" akaratának megfelelően bevezessék a kétfordulós polgármester-választást. Hozzátette: a PNL frakcióvezetőit megbízták, tárgyaljanak a többi pártok képviselőivel és a független törvényhozókkal, hogy meggyőzzék őket, ne támogassák az indítványt. „Jelenlegi adataink szerint a kezdeményezőknek nincs elég szavazatuk ahhoz, hogy átmenjen az indítvány" – jelentette ki a pártelnök.

Orban „szemenszedett hazugságnak” nevezte azokat az információkat, amelyek szerint tárgyalásokat folytatott volna a Szociáldemokrata Párttal (PSD), hogy ügyvivő miniszterelnök maradjon. Hangsúlyozta, hogy ha előre hozott választások lesznek, erre nem a PNL támogatásával kerül sor.

„Ilyen helyzet akkor alakulhat ki, ha egy parlamenti többség, amelyet zavarnak a PNL reformjavaslatai, elegendő szavazatot gyűjt ahhoz, hogy megbuktassa a kormányt. Ami minket illet, a cél a kormányprogram megvalósítása" – mondta Orban, aki szerint a PNL folytatja a „közelharcot” a PSD-vel a kétfordulós polgármester-választás bevezetéséért.

Barna: nem szavazzuk meg

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvényhozói láthatóvá teszik voksukat, és nem szavazzák meg a bizalmatlansági indítványt – jelentette be hétfőn Dan Barna pártelnök.

Barna szerint az erre vonatkozó döntést a párt alsó- és felsőházi frakciójának együttes ülésén hozták.

Az ülésen döntöttek arról is, hogy ebben a törvényhozási ciklusban Cătălin Drulă vezeti az USR képviselőházi, Radu Mihail pedig a szenátusi frakcióját.

Kapcsolódók

Kimaradt?