IMAS-felmérés: toronymagasan nyerné a választásokat a PNL, a bejutási küszöb határán az RMDSZ

A válaszadók közel ötven százaléka a kormányon lévő Nemzeti Liberális Pártra (PNL) szavazna az IMAS közvéleménykutató-intézet hétfőn ismertetett felmérése szerint. Az RMDSZ az ötszázalékos parlamenti bejutási küszöb körüli eredményt érne el, ha most tartanák a parlamenti választásokat.

A január 13–31. között, 1007 személy megkérdezésén alapuló felmérés szerint toronymagasan nyerne a november óta kormányon lévő PNL: a megkérdezettek több mint 47 százaléka adná rá a voksát. Második helyen. alig több mint 20 százalékkal, a Szociáldemokrata Párt (PSD) végezne, míg a kormánypárthoz hasonlóan szintén jobbközép Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) végezne a harmadik helyen, a szavazatok több mint 12 százalékával.

Az Europa FM rádió által megrendelt közvélemény-kutatás szerint ez a három párt jutna be „csont nélkül” a parlamentbe, míg az RMDSZ nem érné az ötszázalékos bejutási küszöböt: 4,7 százalék a támogatottsága. Mivel azonban a felmérés 3,1 százalékos hibalehetőséggel készült, elképzelhető, hogy éppen csak átépné ezt a küszüböt.

Az úgynevezett alternatív bejutási küszöb miatt azonban a magyar parlamenti képviselet nem forogna veszélyben, ugyanis azok a pártok is mandátumot szerezhetnek a törvényhozásban, amelyek, ha nem is érik el országos szinten az öt százalékot, de legalább négy megyében megszerzik a szavazatok húsz százalékát.

Ha ez a forgatókönyv valósulna meg, elképzelhető, hogy a PNL az RMDSZ-nek ajánlaná fel a kormánykoalíciós partnerséget – amiről Illyés Gergely politológus is beszélt a Maszolnak adott interjúban –, nem pedig az USR-nek, amely hosszú távon konkurenciát jelent számára, hiszen nagyjából ugyanazokat a választókat próbálja megszólítani.

Az IMAS-közvéleménykutatás eredménye:

PNL – 47,4%

PSD – 20,6%

USR – 12,4%

RMDSZ – 4,7%

Pro Románia – 3,8%

PLUS – 3,4%

ALDE – 3,2%

PMP – 1,8%

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?