FRISSÍTVE – Benedek Zakariás az RMDSZ új képviselőházi frakcióvezetője

FRISSÍTVE: Benedek Zakariás az RMDSZ új alsóházi frakcióvezetője, miután Korodi Attila pénteken lemondott a tisztségről. A szövetség Hargita megyei parlamenti képviselője azzal indokolta döntését, hogy az idei helyhatósági választásokon az RMDSZ jelöltjeként indulna polgármesterként, és erre szeretne összpontosítani.

Korodi az RMDSZ szenátusi és képviselőházi frakcióinak Szovátán tartott együttes ülésén jelentette be a döntését, megköszönve a kollégáknak az eddigi együttműködést.

„Határozott meggyőződésem, hogy jelenleg rám Csíkszeredában van legnagyobb szükség. Ennek tükrében ma felajánlom a frakciónak, hogy válasszunk új frakcióvezetőt. Csak így tudok minden erőmmel és tudásommal a csíkszeredaiak szolgálatába állni, és értük tenni az elkövetkező időszakban” – írta Facebook-oldalán a honatya.

 

Korodi Attila a legutóbbi parlamenti választások, 2016 decembere óta töltötte be a frakcióvezetői tisztséget.

Benedek Zakariás az új frakcióvezető

A képviselőház infrastruktúra és szállításügyi szakbizottságának tagját, a nagyszebeni Benedek Zakariást választották a képviselőházi frakció élére – jelentette be a szovátai tanácskozás végén közleményében az RMDSZ. Az alsóházi parlamenti csoport alelnökeit, Szabó Ödönt és Márton Árpádot, valamint Apjok Norbert titkárt megerősítették tisztségükben.

A szenátusi frakció vezetését továbbra is Cseke Attila Bihar megyei szenátor látja el, a frakcióvezető-helyettesi és titkári tisztségeket változatlanul Fejér László Ödön és Császár Károly szenátorok töltik be – írták.

A szövetség Hargita megyei listájáról 2016-ban megválasztott képviselő az MTI-nek elmondta: törvényhozói mandátumát az RMDSZ szórványstratégiájának köszönheti. A szövetség azóta alapszabályba is foglalta, hogy minden parlamenti választáson bejutó helyet biztosít valamely szórványközösség képviselőjének.

Hasonlóképpen a frakcióvezetővé választásánál is szerepet játszott az a szempont, hogy ne csak székelyföldi, és partiumi törvényhozóknak, hanem belső-erdélyieknek is lehetőségük legyen vezető tisztséget betölteni az RMDSZ-ben. A szovátai kihelyezett frakcióülésen végül Benedek Zakariást 11 szavazattal választották a frakció élére, míg ellenjelöltje, Csoma Botond Kolozs megyei képviselő 9 voksot kapott.

Az új frakcióvezető az MTI érdeklődésére leszögezte, nincsenek személyes ambíciói, az RMDSZ korábban meghatározott törvényhozási prioritásait akarja érvényesíteni a házbizottságban és a többi parlamenti párttal folytatandó egyeztetéseken: egyebek mellett az RMDSZ családtámogatási programját, a kataszteri törvény, a levéltári törvény, és a közigazgatási kódex elfogadását próbálja majd sürgetni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?