A PSD-elnök szerint öt-hat szavazat hiányzik a bizalmatlansági indítvány sikeréhez

Öt-hat szavazat hiányzik a bizalmatlansági indítvány elfogadásához, ezért tárgyalásokat folytatnak más pártok törvényhozóival is – jelentette ki Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke a pártja által kilátásba helyezett bizalmatlansági indítvány csütörtöki benyújtása előtt.

„Napjaink Európájában egyetlen kormány sem engedte meg magának, hogy ilyen kevés idővel a választások előtt megváltoztassa a választási törvényt, függetlenül attól, hogy milyen választásokról beszélünk. Jelen esetben éppen a helyhatósági választásokról van szó” – utalt a képviselőház elnöke arra, hogy a Ludovic Orban vezette kormány szerdán felelősséget vállalt a kétfordulós polgármester-választás bevezetéséért.

Ciolacu szerint a demokrácia harminc esztendeje alatt Romániában egyetlen kormány se engedte meg magának, hogy saját érdekeitől vezérelve módosítsa a választási törvényt. „Ez a legsúlyosabb krízis, amelyet a hatalommal való visszaélés okozott” – fejtette ki az Antena 3 televíziócsatornának adott interjúban.

A PSD ideiglenes elnöke megerősítette, hogy csütörtökön benyújtják a bizalmatlansági indítványt, mert csak ezzel akadályozhatják meg a választási törvény módosításának hatályba lépését. Véleménye szerint jelenleg öt-hat szavazat hiányzik ahhoz, hogy az indítványt elfogadja a parlament (a képviselők és szenátorok fele plusz egy arányú többsége kell az elfogadáshoz).

Ciolacu szerint vannak PSD-n kívüli parlamenti képviselők, akik csatlakozni kívánnak a frakcióhoz, velük tárgyalások folynak. „Bízom benne, hogy célba fog érni ez a bizalmatlansági indítvány” – jelentette ki.

Az RMDSZ, amely polgármesteri mandátumainak 20 százalékának elvesztését félti a kétfordulós polgármester-választás bevezetésétől, Kelemen Hunor szövetségi elnök révén korábban már kinyilvánította, hogy támogatja a PSD kezdeményezését, és ezt megerősítette Hegedüs Csilla szóvivő is a kormány szerdai felelősségvállalása után.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?