banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

A PSD csütörtök reggel benyújtja a bizalmatlansági indítványt

Csütörtök reggel benyújtja a kormány elleni bizalmatlansági indítványt a Szociáldemokrata Párt (PSD) – közölte szerdán Marcel Ciolacu képviselőházi elnök, a PSD ügyvivő elnöke.

A tavaly ellenzékbe szorult PSD a kétforduló polgármester-választás felelősségvállalás általi, vagyis a parlament megkerülésével elfogadott bevezetése miatt az indítvánnyal próbálja megakadályozni a törvény hatályba lépését, egyben megbuktatni a Ludovic Orban vezette kormányt.

Arra az újságírói kérdésre, hogy kívánja-e, hogy a bizalmatlansági indítvány célba érjen, Ciolacu határozott igennel válaszolt.

„Matematikailag nincs meg a megfelelő szavazatszámunk, de az Orban-kormánynak sem volt meg, amikor beiktatták” – jelentette ki, hozzátéve, hogy az RMDSZ-en kívül ugyan más politikai alakulat nem jelezte az indítványt támogató szándékát, de „több kolléga is van, aki akarja ezt”.

A parlamentnek három nap áll rendelkezésére, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtson be a felelősségvállalással elfogadott törvények életbe lépésének megakadályozására. Ha ezt nem teszi meg, vagy az indítvány nem kapja meg a képviselők és szenátorok többségi szavazatát, a törvény a parlament által elfogadottnak minősül, de a kihirdetés előtt még be lehet nyújtani alkotmányossági óvást.

(Nyitókép: Marcel Ciolacu ügyvivő PSD-elnök | Fotó: Digi24)

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?