A CSM ismételten kérte a parlamenttől, hogy ne töröljék el a szolgálati nyugdíjakat

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ismételten kérte kedden a parlamenttől, hogy ne törölje el az igazságszolgáltatásban dolgozók szolgálati nyugdíját. Ha mégis megvonják speciális járandóságot, a bírósági jegyzők és a kisegítő személyzet is felfüggeszti tevékenységét – közölte egy szakszervezeti vezető.

A CSM közleménye szerint a tanács január 21-ére összehívott közgyűlése egyöntetűen úgy foglalt állást, hogy „a szolgálati nyugdíjak eltörlése negatív hatással lesz az ügyészek és bírák státuszára és függetlenségére”, és felhívta a figyelmet az ilyen intézkedéssel járó veszélyekre. A múlt héten országszerte számos bíróság bejelentette, hogy felfüggeszti a tevékenységét, amennyiben a parlament eltörli a szolgálati nyugdíjukat.

Szakszervezet: a kisegítő személyzet is sztrájkba léphet

A bírósági jegyzők és az igazságszolgáltatásban dolgozó kisegítő személyzet is felfüggeszti tevékenységét, amennyiben a parlament megszavazza a szolgálati nyugdíjak eltörlését – jelentette be kedden Cătălin Trăistaru szakszervezeti vezető.

A bizalmi Ludovic Orban miniszterelnökkel és a kormány több más tagjával egyeztetett kedden a Victoria-palotában. A tárgyalás után Trăistaru azt mondta, meg akartak bizonyosodni róla, hogy a kormányfőnek tudomása van a tiltakozásaikról, arról, hogy kedden országszerte felfüggesztették tevékenységüket a bírósági jegyzők. Mint mondta, szerdán összehívják az érdekvédelem területi szervezeteinek közgyűléseit, ismertetik a kormány képviselőivel folytatott tárgyalás eredményeit, majd – a parlamenti szavazás függvényében is – dönteni fognak arról, hogy a tiltakozás milyen formáját választják elégedetlenségeik megoldásáig.

A szakszervezeti vezető rámutatott, ha a parlament megszavazza a szolgálati nyugdíjak eltörlését, a bíróságokon le fog állni a munka. „Ez azt jelenti, hogy az iktatóhivatalok bezárnak, a levéltárak bezárnak, és csak a sürgős ügyekben tartják meg a tárgyalásokat" – magyarázta.

Trăistaru szerint a miniszterelnök arról biztosította őket, hogy a kormány nem vállalta fel a különnyugdíjak eltörléséről szóló tervezetet, ugyanakkor hangsúlyozta egy olyan jogszabály kidolgozásának szükségességét, amely arról rendelkezne, hogy bizonyos munkakörök esetében maradjanak meg a különnyugdíjak.

Kapcsolódók

Kimaradt?