Illyés Gergely politológus az előre hozott választásokról: csúnya játékot űz a kormány

Annak ellenére, hogy a kormány a jelek szerint mindent megtesz azért, hogy kiprovokálja saját bukását és az előre hozott parlamenti választásokat, Illyés Gergely politológus kevés esélyt lát a Szociáldemokrata Párt (PSD) által kilátásba helyezett bizalmatlansági indítvány megszavazására, illetve a választások idő előtti megtartására. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet mukatársa szerint mifelénk a pártdirektívákat olykor felülírják egyes politikusok személyes érdekei.

A Klaus Johannis államfő által összehívott rendkívüli parlamenti ülésszakon, a beharangozott napirend szerint  szerdán vállal felelősséget a kormány a kétfordulós polgármester-választás bevezetéséért a parlament két házának együttes plénuma előtt. A PSD kilátásba helyezte, hogy emiatt bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen, és az RMDSZ – amely polgármesteri mandátumainak mintegy 20 százalékának elvesztésétől tart a módosítás miatt az idei helyhatóság választásokon – jelezte, hogy partnere lesz a szociáldemokratáknak a Ludovic Orban vezette kormány megbuktatásában.

Illyés Gergely politológus szerint, mivel idén két választás is esedékes, a parlamenti pártok minden lépésüket a jó eredmény elérésének, a választók kedvében való járásnak rendelik alá. „Ezért jutottunk oda, hogy gyakorlatilag van egy működő kormányunk, és mégis, ez a kormány mindent megtesz azért, hogy megbukjon a parlamentben – mondta Illyés Gergely. – Ez nagyon csúnya játék, főleg a választópolgárokkal szemben, hiszen senki sem azt mondja, amit gondol, hanem mindenki egyfajta sakkjátszmában vesz részt, és azt mondják, amit a támogatóik, a választópolgárok hallani szeretnének".

A politológus ezzel magyarázza azt is, hogy a PNL és az államfő is előre hozott választásokat szorgalmaz néhány hete. „Arról nem beszél senki, hogy talán kormányozni kellene, hisz' nekem meggyőződésem, hogy a választópolgárokat annyira nem érdekli, hogy milyen módon, hány fordulóban választják meg a polgármestereket, ők stabil kormányzást szeretnének” – mondta Illyés.

Eddig a kormányt, most már a parlamentet is le akarják váltani

A politológus felhívta a figyelmet: míg korábban arról volt szó, hogy azért kell megbuktatni a PSD-kormányt, mert akkor az államfő politikai nézeteivel megegyező kormány alakulhat, és rendbe lehet hozni az államháztartást, illetve a PSD által elkövetett hibákat, most már azt halljuk, hogy ez sem elég, hanem a parlamentet is le kell cserélni.

Illyés Gergely nagyon veszélyesnek tartja azt, hogy az aktuális közvélemény-kutatási eredmények függvényében arra játsszanak pártok, hogy előre hozott választásokat írjanak ki, ugyanis a politikai alakulatok népszerűsége mindig ingadozni fog. A politológus részben egyetért azzal, hogy azért vállal felelősséget a kormány a kétfordulós polgármester-választásért, mert ki akarja provokálni az előre hozott parlamenti választásokat.

„Ugyanakkor egy bizalmatlansági indítvány még édeskevés ehhez. Gyakorlatilag egy ámokfutás zajlik, minden jelentős jogszabályt kormányzati felelősségvállalással akarnak elfogadni, és a PNL saját bevallása szerint, ha ez átmegy, akkor az elkövetkezőkben hasonló módon fogják elfogadni a számukra fontos törvényeket. Ezzel tulajdonképpen kikerülik azt a csapdát, amit a kisebbségi kormányzás jelent” – magyarázta Illyés Gergely.

A magánérdek olykor a pártfegyelmet is felülírja

Ha idő előtt vissza kellene adniuk mandátumaikat, sok képviselő és szenátor nem vehetné biztosra, hogy visszakerül a parlamentbe, ráadásul elesnének a speciális törvényhozói nyugdíjtól – vagy annak egy részétől –, amit minden teljes mandátum után számolnak ki, véli a szakember.

„Részben emiatt adok nagyon kevés esélyt az előre hozott választások kiírásának, másrészt azért, mert a bizalmatlansági indítvány megszavazásának is kicsi az esélye. Ráadásul azt követően még két miniszterelnökjelöltet vissza kellene utasítania a parlamentnek, és ha megnézzük, a törvényhozásban többségben vannak azok a pártok, amelyeknek az érdekeikkel ellentétes lenne az előre hozott választás” – mondta Illyés Gergely.

De – hívta fel a figyelmet – Romániában élünk, ahol nem csak a pártok ideológiája és törekvései alapján kell az ilyen helyzeteket elemezni, ugyanis gyakori, hogy „egyes politikusok függetlenednek” és valamilyen anyagi vagy más előnyökért cserébe megváltoztatják a politikai opcióikat.

„Most is például a Pro Románia pártból tömegesen migráltak át képviselők a kormányoldalra – vázolta a helyzetet. – Úgyhogy azért nagyon nehéz ezt a dolgot előre jelezni, mert a parlamenti erőviszonyok dinamikusan változnak, és a képviselők és a szenátorok nem úgy viselkednek, mint akik a választópolgároknak tartoznának felelősséggel, hanem mintha magánpolitikusok lennének, akik a szavazatukért cserébe bármilyen előnyt elfogadhatnak. Még az egyes pártokon belül is eltérő érdekek lehetnek, s nem látom, hogy Ludovic Orbannak miért válna előnyére, ha megbukna ez a kormány, az ő személyes politikai karrierje szempontjából sem.”

Illyés Gergely szerint „nagyon káros a demokráciára”, hogy hetekig olyan dolgokról beszélnek a politikai elit tagjai, amelyek nem annyira érdeklik a választókat, „miközben látjuk, hogy a gazdasági mutatók hogyan változnak, milyen magasságokba szökik az államháztartási hiány finanszírozása”. „Gyakorlatilag jó ideje nem beszélhetünk felelős kormányzásról Romániában” – szögezte le Illyés Gergely.

Alkotmányellenesnek minősíthető a választásitörvény-módosítás

Amióta a politikai közbeszéd témája a kétfordulós polgármester-választáshoz való visszatérés, folyik a vita arról, hogy alkotmányellenes-e vagy sem a választási törvény megváltoztatása kevesebb mint 12 hónappal a választások megszervezése előtt. Illyés emlékeztetett: az alkotmánybíróság  már nem is egy alkalommal mondta ki "tisztán és világosan",  hogy egy évvel a választások előtt nem lehet módosítani a törvényeket.

 „Volt egy hasonló törvénymódosító kezdeményezése a Boc-kormánynak is, és azt is visszadobta az alkotmánybíróság. Ha ezt nézzük, akkor nagy esély van arra, hogy bármilyen módosítást vissza fog utasítani az alkotmánybíróság, de ez nem törvényszerű, mert mindig – és ez nagyon fontos – az adott testület dönt. És hogyha úgy határoz az alkotmánybíróság, hogy a korábbi ítéletekkel ellentétben, most nem dob vissza egy ilyen kezdeményezést, akkor nincs semmilyen fórum, ahová fordulni lehetne" – szögezte le a politológus.

Emlékeztetett: a politikai elit általában választások előtt szeretné módosítani a választási törvényt. Ennek egyértelmű a célja: az éppen hatalmon lévő párt, vagy az éppen parlamenti többséggel bíró pártok a saját maguk javára szeretnék módosítani a játékszabályokat és az aktuális felmérések szerint szeretnék átszabni azokat. "Pontosan ezért mondta ki legutóbb az alkotmánybíróság korábban, hogy alkotmányellenes, mert az a demokrácia játékszabályainak a megváltoztatását jelentené” – magyarázta. Aláhúzta azonban, hogy bármilyen törvény, így a választási törvény módosítása is csak akkor bizonyulhat alkotmányellenesnek, ha valamelyik politikai erő, vagy az ombudsman a taláros testület elé viszi az ügyet.

Kétfordulós választással sem dől össze az érdekképviselet

„Ha valaki most csöppenne bele a román belpolitikába, anélkül, hogy az előzményeket ismerné, furcsa lenne neki, hogy egy politikai erő, mint az RMDSZ, előbb hozzájárul egy kormánypárt megbuktatásához, majd ugyanazzal a párttal működne együtt a továbbiakban” – kommentálta Illyés Gergely a magyar érdekvédelmi szövetségnek azt az álláspontját, miszerint támogatni fogja a PSD által kilátásba helyezett bizalmatlansági indítványt.

A politológus szerint valóban elvi álláspont az RMDSZ részéről, hogy ellenzi a kétfordulós polgármester-választás bevezetését, ami bizonyos esetekben összmagyar érdek is "Főleg Marosvásárhelyen, ahol ezen is múlhat az, hogy lesz-e vagy sem magyar polgármester. De voltak már máskor is kétfordulós polgármester-választások, s akkor is tudott sikereket elérni a szövetség, tehát nem oszlik össze a teljes érdekképviselet, hogy ha mégis bevezetik” – jelentette ki.

Az elemző szerint az RMDSZ számára teljesen mindegy, hogy most tavasszal tartják a parlamenti választásokat, vagy ősszel. „Inkább az a stratégiai szempont, hogy a többiek, a román pártok hogyan szerepelnek ebben vagy abban az esetben” – vélte Illyés, aki szerint, ha feltételezzük, hogy a jelenlegi közvélemény-kutatási eredményekhez hasonlóan teljesítenének a pártok a választásokon, akkor az RMDSZ a PNL-vel közösen parlamenti többséget tudna kialakítani.

„A korábbi forgatókönyvek arról szóltak, hogy a PNL az USR–PLUS-szal alkotna többséget, de a mostani felmérések alapján lenne arra lehetőség, hogy az USR–PLUS-t kihagyják a kormányból. Tehát előnyös lenne az RMDSZ számára az előre hozott választás. De tudjuk, legkorábban három hónap múlva vagy annál is később tarthatnák meg azokat, s addig változik a pártok népszerűségi mutatója. Mindenesetre, a mostani állás alapján úgy néz ki, hogy a PNL döntheti el, kit szeretne partnernek, s nyilván, az RMDSZ-nek az az érdeke, ha ő lenne ez a partner, nem pedig az USR–PLUS” – mondta Illyés Gergely.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?