Dan Barna: több tízezer fiatalt fosztana meg szavazati jogától a kormány törvénymódosítása

Az ideiglenes tartózkodási engedéllyel (flotant) rendelkező állampolgárok szavazati jogának korlátozása elsősorban az egyetemistákat érinti – nyilatkozta csütörtök este Dan Barna, az Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke. 

Meglátása szerint a választási törvény olyan értelmű módosítása, amely szerint azoknak a személyeknek, akiknek tartózkodási engedélyük alapján 90 napnál rövidebb ideje tartoznak egy bizonyos választási kerülethez, még abban a városban vagy községben kell szavazniuk, ahová korábbi hivatalos lakhelyük volt bejegyezve, éppen a legdinamikusabb társadalmi csoportot, a fiatalokat, elsősorban az egyetemistákat érinti. 

Hozzátette, hogy a választási turizmus és a többszörös szavazás kockázata nem időszerű, amióta számítógépes rendszer (SIMPV) követi a szavazási jelenlétet és akadályozza meg a kettős szavazást. 

Barna szerint „nincs releváns bizonyíték” arra, hogy emberek százait vagy ezreit költöztették volna egyik helyről a másikra, és utolsó éjjel kaptak volna ideiglenes tartózkodási engedélyt. Szerinte a 90 napos határidő nem gátolja meg azokat, akik „feltétlenül ezt akarják tenni”, viszont a nagyvárosokban több tízezer fiatalt foszt meg szavazati jogától. 

A kormány kilátásba helyezett egy törvénymódosítást, amely megtiltaná a szavazást azoknak a választópolgároknak, akik a választások előtt kevesebb mint 90 nappal kaptak ideiglenes tartózkodási engedélyt (flotant) egy adott településen. Ezek élhetnek választójogukkal, de vissza kell utazniuk korábbi lakhelyükre – vázolta a tervezetet Ludovic Orban miniszterelnök.

(Címlapfotó forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?