Alkotmánybíróság: szabályosan alakultak meg a legfelsőbb bíróság bírói testületei

Az alkotmánybíróság szerdán megállapította, hogy nem áll fenn alkotmányos természetű jogi konfliktus a parlament és a legfelsőbb bíróság között a bírói testületek megalakítása kapcsán – közölték az Agerpresszel a taláros testület illetékesei.

Teodor Meleşcanu szenátusi elnök tavaly november 7-én emelt panaszt az alkotmánybíróságnál a parlament és a legfelsőbb bíróság között a háromtagú bírói tanácsok felállítása ügyében fennálló jogi konfliktus miatt.

A szenátus elnöke akkor azzal érvelt, hogy az alkotmány értelmében a bíróságok, így a legfelsőbb bíróság megszervezéséről és működéséről szóló szabályokat sarkalatos törvények írják elő, tehát csak a parlament szabhatja meg ezeket a szabályokat a sarkalatos törvények alapján, és ez a bírói tanácsok összeállítására is érvényes.

Meleşcanu rámutatott: az alkotmánybíróság korábban már kimondta, hogy a legfelsőbb bíróság szintjén szabálytalanul alakították meg az öttagú bírói tanácsokat, az intézmény által elfogadott működési szabályzat alapján, amely nem volt összhangban a sarkalatos törvénnyel. Kifejtette, a háromtagú bírói tanácsok összeállításánál a legfelsőbb bíróság minden törvényes előírást megszegett. Hangsúlyozta, a szenátus döntő szerv a legfelsőbb bíróság megszervezését és működését szabályozó sarkalatos törvény elfogadásában, és neki a felsőház elnökeként kötelessége volt értesíteni az alkotmánybíróságot az alkotmányos jellegű jogi konfliktussal kapcsolatban.

(Nyitókép: Illusztráció | Forrás bursa.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?