Öt évre hosszabbítaná meg az önkormányzati mandátumokat az RMDSZ

Meghosszabbítaná a polgármesterek és az önkormányzati képviselő-testületek mandátumát az RMDSZ: a magyar érdekvédelmi szövetség azt szeretné, hogy a jelenlegi négy helyett öt évre válasszák meg a településvezetőket, és erre már a jövő héten törvénytervezetet nyújtanak be – közölte Kelemen Hunor elnök.

Az RMDSZ azt szeretné, hogy már a következő mandátum hosszabb legyen, vagyis már az idei helyhatósági választásokon öt évre válasszák meg a polgármestereket és a tanácsosokat – fejtette ki Kelemen Hunor a Francia Közszolgálati Rádió (RFI) román nyelvű műsorában. A szövetségi elnök szerint a változtatással kiküszöbölhető lenne, hogy a helyi programok, beruházások, gazdasági és társadalmi együttműködések olyan nagy mértékben függjenek az országos politikától, egy-egy kormányalakítástól vagy -válságtól.

„Az elmúlt harminc évben, azt hiszem, mindannyian ráébredtünk, hogy nem helyes, ha ugyanabban az évben tartjuk a helyhatósági és a parlamenti választásokat, pláne, hogy az önkormányzatira kerül sor előbb. Ez rengeteg problémát, akadályoztatást és sok kommentárt szült. El kell különítenünk az országos politikát a helyi érdekektől és prioritásoktól, ez egyúttal közigazgatási reformot is jelentene. Így legfeljebb húszévente esnének egybe a választások” – indokolta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) szombati kolozsvári ülésén jelentette be először, hogy az e heti együttes frakcióülésen megvitatják azt a javaslatot, hogy a 2020-ban kezdődő önkormányzati mandátumokat hosszabbítsák meg négy évről öt évre. Az RFI-nek adott nyilatkozatában Kelemen azt mondta, hogy az RMDSZ erről a jövő héten nyújt be a parlamentben törvénytervezet.

(Nyitókép: Kelemen Hunor | Fotó: Tasi Annabella)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?