A kommunizmus bűneit kutató intézet vizsgálódik Teodor Meleșcanu ellen

Hivatalból indított vizsgálatot a Kommunizmus Bűneit Kutató és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) Teodor Meleșcanu szenátusi elnök, volt külügyminiszter ellen, aki a gyanú szerint félretájékoztatta a nemzetközi intézményeket az 1989-es temesvári népfelkelés idején.

Az IICCMER keddi közleménye szerint a kormány által működtetett kutatóintézet azokat a sajtóértesüléseket akarja megvizsgálni, amelyek szerint a román küldöttség tagjaként Teodor Meleșcanu egy bécsi hivatalos találkozón 1989. december 19–20-án megpróbálta félrevezetni a jelenlévő külföldi diplomatákat, „ellenőrizetlen sajtóértesüléseknek", „ellenséges céllal terjesztett rémhíreknek" nevezve a kommunista rezsim emberiesség elleni bűncselekményeiről szóló információkat.

Amennyiben az intézet a büntetőjogot sértő cselekményekre derít fényt Meleșcanu ügyében, a nyomozati anyagot átadja az ügyészségnek – olvasható az IICCMER közleményében.

A román sajtó a Stanley Tromp kanadai újságíró által nemrég közzétett amerikai bizalmas diplomáciai jelentést idézve december 18-án számolt be arról, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) harminc évvel korábbi bécsi ülésén Meleșcanu állítólag hevesen tiltakozott az ellen, hogy a résztvevők egy perc néma csenddel tisztelegjenek a temesvári sortüzek áldozatainak emléke előtt. Meleșcanu abban az időszakban a román külügyminisztérium nemzetközi biztonsági és lefegyverzési főosztályának titkára volt.

A szenátus elnöke koholmánynak nevezte, hogy „falazni" próbált volna a kommunista diktátornak, szerinte ő nem akadályozott meg semmilyen megemlékezést, de nem is erősíthette meg a temesvári megtorlásról szóló híreket, mert nem rendelkezett pontos információkkal.

Temesváron 1989 decemberében a református parókia elől indult, rendszerellenes lázadássá vált tüntetést a kommunista karhatalom először tömeges letartóztatásokkal, majd sortüzekkel próbálta megfékezni, amelynek 73 halott és csaknem 300 sebesült áldozata volt. A bánsági város csaknem egy héten keresztül egymaga dacolt a rendszer elnyomó gépezetével, amíg a népfelkelés át nem terjedt az ország más nagyvárosaira, és a diktatúra bukásához nem vezetett.

Meleșcanu 1989 előtti múltja Iulian Budai parlamenti képviselő december 16-i felszólalása miatt került reflektorfénybe. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) politikusa a román forradalom 30. évfordulójának szentelt parlamenti díszülésen tiltakozott amiatt, hogy a megemlékezést egy „öreg kommunista" vezeti.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?