Potápi Erdélyben: fontos, hogy a választásokon megvalósuljon a magyar összefogás

A magyar közösség számára fontosak az idei romániai önkormányzati és parlamenti választások, hiszen nem mindegy, hogy milyen súllyal tud megjelenni a döntéshozatalban vagy a végrehajtásban – hívta fel a figyelmet Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

A politikus a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett események kapcsán látogatott Székelyföldre, és keddi sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján az idei választások tétjéről is beszélt. Rámutatott: az kell legyen a minimális cél, hogy a magyar közösség megtartsa az eddig megszerzett pozíciókat, illetve növelje a polgármesterek és helyi tanácsosok számát.

Potápi Árpád az RMDSZ székházában tartott sajtótájékoztatón úgy értékelte, hogy az elmúlt években példamutatóan fejlődött Háromszék és Sepsiszentgyörgy, ami meglátása szerint az összefogásnak és együtt gondolkodásnak köszönhető. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár az összefogás fontosságát hangsúlyozva rámutatott: az tapasztalható a Kárpát-medencében tömbben és szórványban élő magyar közösségek körében, hogy „magunkat szoktuk legyőzni, az ellenfeleinket is magunk közül választjuk”.

„Először a magunk háza táján kell kibékülni és együtt tervezni, azután lehet kezdeni az összetartozást a szomszéddal” – mondta.

A politikus az idei romániai választások kapcsán újságírói kérdésre kifejtette: az erdélyi magyar politikában az RMDSZ megkerülhetetlen, a legerősebb politikai tényező, és nem ment bele esélylatolgatásba arról, hogy a másik két magyar politikai párt Erdélyi Magyar Szövetség néven egy listán indul a helyhatósági választásokon. Meglátása szerint azokon a településeken, ahol szükség van, meg kell teremteni az összefogást, s egyetlen szavazatról sem szabad lemondani a parlamenti választásokon a magyarság jó szereplése érdekében. Potápi Árpád János szerint az önkormányzati választásokon Marosvásárhelyen és Szatmárnémetiben, a megyék közül pedig Maros, Szatmár és Bihar megyékben van szükség összefogásra.

„Nem érdekünk, hogy az egész év a választásokról szóljon, hiszen Traian Băsescu pártja, PMP a nagy-romániás szavazókra pályázik, és minél több időt kap, annál inkább megpróbálja belerángatni a Nemzeti Liberális Pártot a magyarellenes spirálba” – hívta fel a figyelmet Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester. Szerinte négy forgatókönyv érvényesülhet az idei két választás kapcsán: az önkormányzati választás lehet az előrehozott parlamenti választás előtt, utána vagy azzal együtt, vagy minden marad a régiben.

Antal Árpád szerint az lenne az érdekünk, hogy minél hamarabb legyenek a parlamenti választások és stabil parlamenti többség alakuljon ki, illetve stabil kormány vezesse az országot. „El kell érni azt is, hogy fel tudjuk melegíteni a Románia és Magyarország között befagyott viszonyt, hogy ne legyünk ennek diplomáciai elhidegülésnek a járulékos áldozatai” – mondta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?