FRISSÍTVE - Nevesítette főügyészjelöltjeit Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter

FRISSÍTVE: Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter kedden nevesítette jelöltjeit az ügyészségek élére.

Közlése szerint Gabriela Scuteát javasolja a legfőbb ügyészség, Crin Bologát a korrupcióellenes ügyészség (DNA) és Giorgiana Hosut a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) élére.

A törvény értelmében a miniszter a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácshoz (CSM) terjeszti fel javaslatát, amely véleményezi azt. Pozitív véleményezés esetén a szaktárca vezetője továbbküldi a javaslatot Klaus Johannis elnöknek, aki illetékes a legfőbb ügyész kinevezésében.

Gabriela Scuteáról a miniszter elmondta, azért jelöli legfőbb  ügyésznek, mert "a legfőbb ügyészség jelenlegi helyzete nem engedi meg a kísérletezéseket", és Scutea menedzseri terve volt a legjobb az összes benyújtott pályázat közül. Predoiu szerint a jelölt 
jól ismeri az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust, és jól ismerik Brüsszelben.

A DNA élére javasolt Crin Bologáról a miniszter elmondta: dolgozott a legfőbb ügyészségnél, és egy konkrét megoldásokra fókuszáló, jól összeállított menedzseri tervet nyújtott be, a meghallgatáson is kitűnően szerepelt. "Ő a biztosíték arra, hogy a korrupció elleni küzdelem lendületesen, de a jogok és az eljárási szabályok betartásával fog folytatódni' - mondta Predoiu.

Azt is kifejtette, a DIICOT felelős a határokon átívelő nyomozások lefolytatásáért és a belső és külső, intézményközi együttműködésekért, Giorgiana Hosu pedig megfelelően felkészült ezekre a feladatokra. Menedzseri terve átfogó, és széleskörű rálátása van a DIICOT tevékenységére és kihívásaira, érvelt az igazságügyi miniszter.

Kapcsolódók

Kimaradt?