Rendkívüli parlamenti ülésszakot kér Klaus Johannis államfő

Klaus Johannis államfő hétfőn bejelentette: elküldte a parlamentnek a rendkívüli ülésszak összehívására vonatkozó kérelmét. A kormány a rendkívüli ülésszakban szándékozik felelősséget vállalni a kétfordulós polgármester-választást bevezető törvényért. A Szociáldemokrata Párt (PSD) válasza egy bizalmatlansági indítvány lesz.

Klaus Johannis a január 27-e és 31-e közötti időszakot tartja megfelelőnek a rendkívüli ülésszak megartására. Az államfő a két házelnöknek, Teodor Meleşcanunak és Marcel Ciolacunak küldte el a levelet, amelyben rendkívüli ülésszakot kér, hogy ennek keretében vállalhasson felelősséget a kormány a helyhatósági választásokat szabályozó 2015/115-ös törvény, a 2001/215-ös helyi közigazgatási törvény, illetve a helyi választott képviselők jogállására vonatkozó 2004/393-as törvény módosításaiért.

Johannis szerint a tervezetben megfogalmazott módosítások jogi keretet fognak biztosítani ahhoz, hogy tartósabb kapcsolat alakuljon ki a választók és a választott képviselők között, és ezáltal jobban működjenek a helyi hatóságok.

Jön a bizalmatlansági indítvány

Közben a Szociáldemokrata Párt (PSD) ideiglenes pártvezetése eldöntötte, bizalmatlansági indítványt terjeszt a parlament elé Ludovic Orban kormánya ellen, hogy megakadályozza a kétfordulós polgármester-választás bevezetését, és véget vessen a kabinet "visszaéléseinek".

Paul Stănescu ideiglenes főtitkár szerint a három hónapja ellenzékbe került PSD-nek nem kellene a közeljövőben visszatérnie a kormányba, de a kormánybuktatással meg akarja akadályozni azt a "demokrácia elleni merényletet", amit a választási törvény módosítása jelentene néhány hónappal az önkormányzati választások előtt.

A parlamenti mandátumok több mint 40 százalékával rendelkező PSD az RMDSZ által már beígért támogatásra számít, továbbá független képviselőkkel és a Victor Ponta vezette Pro Romania párttal is egyeztet, hogy összehozza a kormány megbuktatásához szükséges többséget. Ha nem sikerül a kormánybuktatás, akkor a PSD alkotmányossági óvással próbálja megakadályozni a kétfordulós polgármester-választás bevezetését.

A PSD már összegyűjtötte a bizalmatlansági indítvány beterjesztéséhez szükséges aláírásokat. Lia Olguta Vasilescu szociáldemokrata képviselő szerint az indítványt az RMDSZ törvényhozói is aláírták.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?