Elkobozná a kormányfő a balesetet okozó személyek járművét

Elszörnyedt a miniszterelnök az ortodox húsvétot megelőző munkaszüneti napokon történt balesetek számán. Victor Ponta a Szociál-Liberális Szövetésg keddi vezetőségi ülésén kijelentette: alkotmányba foglalná, hogy a KRESZ előírásainak súlyos megszegése esetén elkobozható a vétkes személy járműve.

A kormányfő szerint egyfelől a KRESZ szigorításával, másfelől a rendőrség tekintélyének növelésével lehetne javítani a baleseti statisztikákon. Mindkét célkitűzést a kormány prioritásának nevezte. Elismerte, hogy a romániai közlekedési infrastruktúrán is van javítanivaló, ám megjegyezte, hogy a Bukarest-Konstanca autópályán is nagyon sok balesetet jegyeztek.

Ponta rendellenesnek nevezte, hogy a jogosítványok bevonása esetén a megbüntetett járműtulajdonos fellebbezhet a bíróságon, és a jogerős ítélet meghozataláig akár egy évet is zavartalanul vezethet a közutakon. „Nem tartanám túlzásnak a vétkes járművezető gépkocsijának vagy motorkerékpárjának az elkobzását sem” – jelentette ki.

Emlékeztetett arra, hogy a járművek elkobzására az alkotmány nem ad lehetőséget, ám a kormány amúgy is készül az alaptörvény módosítására, így az intézkedés már a jövő évtől bevezethető.

Az országos közlekedésrendészet parancsnokának keddi tájékoztatása szerint egyébként idén május 1. 5. között 88 súlyos közúti baleset történt az országban, 92-vel kevesebb, mint a múlt év hasonló időszakában. Az öt nap alatt 22-en vesztették életüket közlekedési balesetben, tavaly a halálos áldozatok száma 30 volt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?