Felmérés: Soós Zoltán nyerheti a helyhatósági választásokat Marosvásárhelyen

Nagy meglepetéseket tartogathatnak a helyhatósági választások Marosvásárhelyen egy decemberben végzett IRES-felmérés szerint, amelyet az agendademures.ro hozott nyilvánosságra. Míg 4 évvel ezelőtt a felmérések a jelenlegi polgármester, Dorin Florea győzelmét vetítették előre, most a helyzet teljesen másképp fest.

A nyilvánosságra hozott telefonos felmérés szerint ha most tartanák a helyhatósági választásokat, és ha azok kétfordulósak lennének, Dorin Florea még a második fordulóba sem kerülne be. A közvélemény-kutatás szerint egyfordulós választás esetén a legtöbb voksot az RMDSZ jelöltje, Soós Zoltán kapná. Ha kétfordulós lenne, Soós az PMP jelöltével, Mureș Emil Marius Pașcannal küzdene meg Marosvásárhely polgármesteri tisztségéért.

Arra a kérdésre, hogy ha indulna a választásokon, kire szavaznának, a megkérdezettek 50 százaléka Soós Zoltánt jelölte meg. A második helyen 42 százalékkal Pașcan áll, a harmadik helyen 38-38-38 százalékkal Theodora Benedek, Dan Mașca és Cosmin Pop, a hatodik helyen Vass Levente 34 százalékkal, Dorin Floreára csak 33 százalékuk szavazna. 

Arra a kérdésre, hogyan értékelik a jelenlegi polgármester tevékenységét, 7 százalékuk nagyon jó, 36 százalékuk jó, 33 százalékuk gyenge, és 24 százalékuk nagyon gyengen minősítést adott.

Az IRES -felmérés szerint a helyi tanácsosi lista esetében - ha most lennének a választások - a legtöbb szavazatot (22 százalék) az RMDSZ kapná, 21 százalékot a PNL, 11 százalékot az USR-PLUS, 8 százalékot a POL, 7 százalékot a PSD, 4 százalékot az ALDE, 4 százalékot a PMP. 

A telefonos felmérést 841 személy megkérdezésével végezték tavaly decemberben, a hibaküszöbe 3,4 százalékos. A válaszadók 49 százaléka román, 43 százaléka magyar, 9 százaléka más nemzetiségű marosvásárhelyi lakos volt.

Kapcsolódók

Kimaradt?