A csíkszentdomokosi MPP-elnök szerint kettős mércét alkalmazott az igazságszolgáltatás

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul jogorvoslatért Binder Levente, a Magyar Polgári Párt csíkszentdomokosi önkormányzati képviselője, amiért a romániai igazságszolgáltatás nem engedélyezte, hogy a helyhatóság oldalán belépjen abba a perbe, amit a polgármesteri hivatalon szereplő Községháza felirat eltávolításáért indított a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC).

A csíkszentdomokosi Községháza felirat eltávolítása tárgyában folytatott perben elfogadhatatlannak tartja a Marosvásárhelyi Ítélőtábla döntését Binder Levente, az MPP csíkszentdomokosi szervezetének elnöke – olvasható a párt közleményében.

Binder szerint ebben az ügyben is kettős mércét alkalmazott a román igazságszolgáltatás, ugyanis választott képviselőként, 250 személy írásba adott támogatásával akart beavatkozni a perbe tavaly, az ítélőtábla viszont ezt elutasította, így nem biztosított lehetőséget számára, hogy elmondhassa érveit.A pert a bukaresti bejegyzésű Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) indította, amelynek vezetője a magyar feliratok és jelképek ellen valóságos háborút folytató, „hivatásos feljelentőként” hírhedté vált Dan Tanasă.

„Nem magánszemélyként, hanem közösségem választott képviselőjeként, illetve a Magyar Polgári Párt képviselőjeként akartam beszállni a perbe. Ellenben a bíróság úgy ítélte meg, hogy a bukaresti bejegyzésű egyesületnek fűződik érdeke ahhoz, hogy panaszt tegyen egy székelyföldi településen észlelt magyar felirat miatt, viszont nekem, mint domokosi önkormányzati képviselőnek ilyen érdekem nincs, nem képviselhetem közösségem álláspontját a bíróságon” – fogalmazott Binder Levente.

Az elutasítást a Legfelsőbb Bíróság helyben hagyta, ezért úgy zajlott le a Községháza felirat eltávolítását célzó per tárgyalása, hogy a helyi közösség érdekeit védeni szándékozó önkormányzati képviselő jelen sem lehetett, nem fejthette ki álláspontját.

Binde Levente kijelentette, az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul jogorvoslatért. A folyamat elindításának tárgyában már egyeztetett a Székely Figyelő Alapítvány képviselőjével, amelyik segítségéről biztosította.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?