Így vélekedik az államfő a nyugdíjkorhatár növeléséről

A nyugdíjak nőni fognak, az pedig jó ötlet, hogy az oktatásban és az egészségügyben dolgozók a törvényben előírtnál később mehetnek nyugdíjba, ha akarnak – jelentette ki Klaus Johannis csütörtökön.

„Mindenki azt kérdi: Nőnek a nyugdíjak? Igen, nőni fognak. Ez nyilvánvaló, mert akarjuk, nem más okból - mondta az államelnök a Cotroceni-palotában. A munkaerőhiány miatt Johannis jó ötletnek tartja azt, hogy az oktatásban és egészségügyben dolgozók később mehessenek nyugdíjba, ha akarnak, és úgy tűnik, hogy nagyon sokan akarnak.

„És akkor felvetődött, hogy adjunk ezeknek az embereknek lehetőséget, hogy tovább dolgozzanak; és ezeken a megbeszéléseken én is részt vettem. Ezzel elsősorban csökkenne a munkaerőhiány, másodsorban pedig ezek a jól képzett szakemberek tovább dolgozhatnak” - magyarázta Johannis.

Hangsúlyozta azonban, hogy nincs szó a nyugdíjkorhatár megnöveléséről, ahogyan azt egyes szociáldemokrata politikusok állítottál. „Meg fogjuk azonban teremteni a törvényes keretet azok számára, akik tovább akarnak dolgozni. Ez opcionális lesz, nem kötelező” - nyomatékosította.

Rámutatott még, hogy a nyugdíjrendszerben nagyon nagy egyenlőtlenségek alakultak ki, tehát világos: a nyugdíjtörvényen javítani kell, hogy a rendszer igazságos, fenntartható is legyen és a nyugdíjak is nőjenek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?