banner_JDQaHo29_MASZOL2.jpg
banner_MAAswJYr_MASZOL1.jpg

Ezt mondta az államfő a gyermekpénz megduplázásáról

Nem áll szándékában elutasítani a gyermeknevelési pótlék megduplázásáról szóló törvény kihirdetését, jelentette ki Klaus Johannis államelnök csütörtökön, a Cotroceni-palotában tartott sajtónyilatkozatában.

Közölte, hogy a törvénytervezet eljutott hozzá, és január 18-a a kihirdetési határideje. (Szerk. megj.: a jogszabályt december 18-án fogadta el a parlament, és az alkotmány 20 napos határidőt az államfőnek a kihirdetésére.) „Jelenleg nem áll szándékomban elutasítani kihirdetését” - szögezte Klaus Johannis.

Az államfő elmondta, az elnöki hivatal még elemzi a gyermekpénz megduplázásáról szóló törvényt, és a kormánytól is javaslatokat vár a gyakorlatba ültetésére. „Olyan pénzösszegekről van szó, melyeket nem foglaltak bele a költségvetésbe, a kormánynak tehát megoldásokat kell találnia” – szögezte le.

Mint ismert, a miniszterelnök korábban világossá tette: a kormánynak nincs szándékában megduplázni a gyermeknevelési pótlékot, mert ez rendkívüli módon megterhelné a költségvetést. Ludovic Orban közölte, több forgatókönyvet is elképzelt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a gyermekpénz megduplázásának megakadályozására. Az egyik változat szerint emelkedne a pótlék összege, de a törvényben rögzítettnél jóval kisebb mértékben.

A kormányfő nem zárta ki azt sem, hogy a PNL az alkotmánybíróságon támadja meg a múlt év végén elfogadott törvénymódosítást, vagy pedig sürgősségi rendelettel kitolja a jogszabály hatályba lépésének időpontját. „A PNL egyetért a pótlék emelésével, de azt szeretné, hogy a növekedés racionális, fenntartható mértékű legyen. Jelenleg nincs pénz az összeg megduplázására” – magyarázta Ludovic Orban.

Kapcsolódók

Kimaradt?