John E. Hyten amerikai tábornokkal találkozott a román védelmi miniszter és a vezérkari főnök

A Mihail Kogălniceanu katonai támaszponton fogadta kedden Nicolae Ciucă védelmi miniszter és Daniel Petrescu vezérkari főnök az Amerikai Egyesült Államok hadseregének vezérkari vegyes bizottságának alelnökét, John E. Hyten tábornokot - közölte az AGERPRES hírügynökséggel a védelmi minisztérium.

A megbeszélések központi témái az USA és Románia közötti stratégiai partnerség, az Észak-atlanti Szerződés Szervezetén belüli katonai együttműködés, a Fekete-tenger átfogó térségére jellemző biztonsági állapotok voltak.Nicolae Ciucă kihangsúlyozta a kétoldalú stratégiai együttműködés fontosságát, amely Románia biztonságának és védelmének alappillére. A román védelmi miniszter kiemelte ugyanakkor az Amerikai Egyesült Államok európai parancsnokságától kapott folyamatos támogatás jelentőségét, amelynek köszönhetően Románia katonaságából egy korszerű, az új stratégiai elvárásoknak megfelelő hadsereg vált.

Daniel Petrescu altábornagy, vezérkari főnök a haderők operativitásának növelését célzó konkrét módozatokról tárgyalt Hyten tábornokkal, többek között a két szövetséges hadsereg közös gyakorlatainak és tevékenységeinek megszervezéséről, valamint a Mihail Kogălniceanu katonai bázis bővítésének lehetőségeiről.

A találkozó végén a három magas rangú tiszt egyöntetűen kihangsúlyozta a kétoldalú kapcsolatok fontosságát, és biztosította tárgyalópartnereit a NATO és a stratégiai partnerség keretén belüli párbeszéd folytatása iránti elkötelezettségéről.

Kapcsolódók

Kimaradt?