FRISSÍTVE – A kormány felszámolja az Iliescu-féle forradalmárintézetet

FRISSÍTVE: Elfogadta hétfőn a kormány azt a sürgősségi rendeletet, amellyel felszámolják az 1989-es Decemberi Román Forradalom Intézetét. Az intézmény elnöke Ion Iliescu volt államfő, vezérigazgatója Gelu Voican Voiculescu, főtitkára pedig Emilian Cutean. Iliescu „megengedhetetlen disznóságnak" nevezte az intézet megszüntetését.

A sürgősségi kormányrendelet hatályba lépésétől számított 30 napon belül kormányhatározat rendelkezik majd az intézmény vagyonáról.

A kormány indoklása szerint az 1989-es Decemberi Román Forradalom Intézetének tevékenysége „megalakulásától kezdve napjainkig irreleváns volt azokhoz az elköltött összegekhez képest, amelyeket Románia Szenátusának költségvetésén keresztül lebonyolított tranzakciók révén költöttek el az államkasszából”.

Az intézetet 2004. decemberében törvény által hozták létre, és a kormány szerint megalakulásának pillanatától kezdve politikai platform szerepét töltötte be. Ugyanakkor csaknem teljes mértékben az államkasszából finanszírozták, annak dacára, hogy az intézmény vállalta, hogy saját forrásokból fedezi majd anyagi szükségleteit. Ráadásul az intézet által szervezett rendezvények olyan képet festettek az 1989-es forradalomról, amely szöges ellentétben áll az ügyészek által folytatott büntetőjogi vizsgálatok következtetéseivel, és rendszeresen kiváltotta a forradalmárszervezetek tiltakozását. Az intézmény minden alkalommal társadalmi feszültségeket idézett elő, ahányszor csak aktuálissá vált a forradalom témája – olvasható a dokumentumban.

Iliescut és Voiculescut, illetve a harminc évvel ezelőtt hatalomtávételt szervező csoport több tagját idén állították bíróság elé az 1989-es forradalom perében, többek között emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolva őket.

A Mediafaxnak adott nyilatkozatában Ion Iliescu „megengedhetetlen disznóságnak" nevezte az intézet megszüntetését. „Ezzel lemondunk a román forradalomról, lemondunk a tanulmányozásáról. Ez olyan kiemelkedő pillanata volt a történelmünknek, amely meghatározta mindazt a változást, amelyen átment az ország az utóbbi harminc évben. Hogy mondhatnánk le róla? Hol történik még ilyen a világban?" – idézte a Mediafax az intézkedés miatt tiltakozó Iliescut.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?