Megóvta az alkotmánybíróságon a 114-es rendelet módosítását a PSD

Alkotmányossági kifogást emelt hétfőn a Szociáldemokrata Párt (PSD) a 2018/114-es sürgősségi kormányrendeletet módosító törvénytervezet ellen, amelyért felelősséget vállalt a kormány december 23-án.

A PSD-nek egyaránt vannak formai és tartalmi kifogásai a jogszabálytervezettel kapcsolatban – közölte a párt az Agerpresszel.

A szociáldemokraták szerint a 2018/114-es sürgősségi kormányrendeletet törvényerőre emelő tervezet jelenleg a képviselőház szakbizottságai előtt van jóváhagyás végett. A beadvány értelmében alkotmányellenes olyan tervezetért felelősséget vállalnia a kormánynak, amely a parlament napirendjén szerepel, mert a kormánynak meg kell várnia, hogy a törvényhozók döntsenek róla. Ráadásul a kormány nem vállalhat felelősséget olyan tervezetért, amely több hatályban lévő törvényt módosít; ez teljes egészében alkotmányellenes eljárás – vélik a szociáldemokraták.

A PSD ugyanakkor elviekben egyetért azzal, hogy törvény tiltsa a nyugdíj és a fizetés halmozását, de az erre vonatkozó jogszabályt a törvények és az alkotmány tiszteletben tartásával kell meghozni, a megfelelő elemzések elvégzése után, hogy a munkaerőpiac ne szenvedjen egyensúlyvesztést – érvelnek az aláírók.

(Nyitókép: Illusztráció | InquamPhotos)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?