1989: állami kitüntetéseket adott át Johannis

A kommunizmus romániai áldozatainak emléknapja alkalmából a Kulturális Érdemrend lovagi fokozatával tüntette ki szombaton Klaus Johannis államfő a Volt Politikai Foglyok Egyesületét, az 1989. December 21. Egyesületet, az 1989. December 16-22, Temesvár Egyesületet, a Kommunizmus és Ellenállás Áldozatainak Máramarosszigeti Emlékmúzeumát, valamint a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanácsot.

A Cotroceni-palotában tartott ceremónián mondott beszédében Johannis hangsúlyozta, annak a nemzetnek, amelyik nem tiszteli a múltját, nem lehet jövője. Kiemelte, azáltal, hogy második elnöki mandátumában ez az első nyilvános intézkedése, világos jelzést kíván adni arra vonatkozóan, hogy az elkövetkezőkben is harcolni fog a nemzeti emlékezet megőrzése, a totalitárius rendszerek áldozatai emlékének tisztelete, a jogállam és a demokratikus értékek védelme érdekében.
Johannis rámutatott, a kitüntetett szervezeteknek és intézményeknek tevékenységük révén sikerült megakadályozniuk „a gyilkos rezsimnek” ellenállók által hozott áldozatok minimalizálását és feledésbe merülését, hozzájárulva ugyanakkor a fiatal generációk tanításához.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?