Johannis elkezdte második mandátumát: „valamennyi román állampolgár elnöke leszek”

Valamennyi román állampolgár elnöke kíván lenni - hangsúlyozta székfoglaló beszédében Klaus Johannis újraválasztott államfő, miután a parlament ünnepi ülése keretében letette a hivatali esküt.

„Nagy izgalommal kezdem el ma második államfői mandátumomat. (...) Biztosítom önöket, hogy valamennyi román állampolgár elnöke leszek majd” - mondta. 

Románia újraválasztott elnöke, Klaus Johannis államfő letette szombaton a hivatali esküt a parlament két házának együttes ülésén, és ezzel megkezdte második államelnöki mandátumát.„Esküszöm, hogy minden erőmet és tudásomat a román nép szellemi és anyagi jóléte fellendítésének szentelem, tiszteletben tartom az alkotmányt és az ország törvényeit, megvédem a demokráciát, a polgárok alapvető jogait és szabadságait, Románia szuverenitását, függetlenségét és területi egységét. Isten engem úgy segéljen!” - mondta Klaus Johannis a parlamenti plenáris ülésen.

Ezt megelőzően az alkotmánybíróság elnöke, Valer Dornenu felolvasta a Románia elnöke megválasztásának érvényesítéséről szóló határozatot, majd az együttes ülés elnöke, Marcel Ciolacu felolvasta a parlamentnek az eskületétellel kapcsolatos nyilatkozatát.

Az elnöki madátum ötéves, és az eskületétellel veszi kezdetét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?