További alapítók léptek ki Victor Ponta pártjából


-A A+További hat törvényhozó és tíz területi szervezet vezetője, köztük a párt több alapítója lépett ki Victor Ponta volt miniszterelnök Pro Romania pártjából, amelynek kulcsszerepe volt októberben a Viorica Dăncilă vezette szociáldemokrata (PSD) kormány megbuktatásában.

Döntésüket a távozók egyike, Daniel Constantin első alelnök közölte csütörtökön Facebook-oldalán. A több korábbi kormányban is miniszterelnök-helyettesi tisztséget betöltő politikus szerint a párt irányt váltott, és ők azért távoznak, mert hűek akarnak maradni azokhoz a szociálliberális értékekhez, amelyekre alapozva a Pro Romania megalakult.

A kilépők között van Sorin Câmpeanu volt oktatási miniszter, egykori ügyvivő kormányfő is. A most távozó képviselők voltak azok, akik - a pártvezetés ezzel ellentétes állásfoglalásával szembefordulva - novemberben megszavazták a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Ludovic Orban vezette kormányának beiktatását.

 

Ponta közösségi oldalán megköszönte 16 távozó párttársának az elmúlt években kifejtett közös munkát, hozzátéve: tiszteletben tartja, hogy "a PNL-hez akarnak csatlakozni". A Pro Romania tagságának túlnyomó többsége azonban szerinte tovább kíván haladni a "baloldal korszerűsítésének fejlődéspárti, európai útján" és kritikusan viszonyul mind a PNL-hez, mind a PSD-hez.

Két hete Mihai Tudose európai parlamenti képviselő, volt miniszterelnök fordított hátat Pontának, de ő ellenkező előjelű bírálatot fogalmazott meg: szerinte Ponta a párt felhatalmazása nélkül, titokban tárgyalt a liberálisokkal.

A Pro Romania pártot a - parlamenti mandátumok több mint 40 százalékával rendelkező - PSD-ből kizárt Victor Ponta volt miniszterelnök alapította két évvel ezelőtt, azon szociáldemokrata politikusok "mentőcsónakjaként", akik kegyvesztetté váltak a PSD-ben Liviu Dragnea, illetve Viorica Dăncilă pártelnöksége idején.

Pontáékhoz idén októberig már több mint 30 törvényhozó ült át, a májusi európai parlamenti választásokon pedig a voksok 6,4 százalékát szerezték meg. A volt kormányfő nem titkolt szándéka volt, hogy átvegye a PSD szavazótáborát. A Dăncilă -kormány megbuktatásakor úgy tűnt, hogy pártjának meghatározó szerepe lesz a politikában, a Pro Romaniát azonban megosztotta, hogy az előrehozott választásokban reménykedő Ponta nem volt hajlandó támogatni Ludovic Orban kormányának beiktatását.
HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X