Ezeket tartja Klaus Johannis az első mandátuma legfontosabb eredményeinek


-A A+Klaus Johannis első ötéves mandátuma legfontosabb eredményének tartja, hogy - a nyugati elkötelezettségét veszélyeztető kihívások ellenére - Románia demokratikus ország maradt és nem tért le az európai útról.

Az államfő csütörtökön rövid sajtónyilatkozatban sommázta az eddigi tevékenységét mérlegre tevő, nyolcszáz oldalas dokumentumot, amelyet az elnöki hivatal honlapján tettek közzé. Johannis felidézte: mandátuma egyik első kezdeményezéseként 2015-ben megszerezte a parlamenti pártok konszenzusos támogatását ahhoz, hogy Románia legalább tíz éven keresztül a GDP legalább két százalékának megfelelő összeget fordítson védelmi kiadásokra, ezzel is bizonyítva szövetségesei előtt, hogy megbízható ország.

Külpolitikai szerepvállalása során Johannist az a hármas alapcélkitűzés vezérelte, hogy Románia növelje szerepét a NATO-ban, az Európai Unióban, és erősítse stratégiai partnerségét az Amerikai Egyesült Államokkal. Külföldi útjai sorából kiemelte, hogy két ízben is találkozott Donald Trump amerikai elnökkel a Fehér Házban, de az idei román uniós elnökséget lezáró nagyszebeni csúcstalálkozót is külpolitikai sikerei között tartja számon, hiszen az európai állam- és kormányfők a csúcson az unió jövőjéről fogadtak el szándéknyilatkozatot.

Belpolitikai téren az elnök feladata az állam intézményeinek működése felett őrködni, márpedig ezeket - Johannis szerint - az utóbbi három évben folyamatos ostrom alatt tartották, és megpróbálták egyéni és pártérdekeiknek alárendelni a hatalmon lévő (szociáldemokrata) politikusok. Az államfő büszke arra, hogy megakadályozta a közkegyelmi rendelet, a "bűnözőknek kedvező" új büntető törvénykönyv hatályba lépését, az általa kiírt korrupcióellenes népszavazáson pedig több mint hatmillió választópolgár adta voksát arra, hogy "meg kell erősíteni a jogállamot".

Az elnök kitért az oktatásra, szociális kérdésekre, a civil szervezetekkel fenntartott partnerségére is. Johannis beszámolt arról, hogy az ország kulturális értékeinek megőrzése és gazdagítása felett is őrködött, ezek között pedig megemlítette a nemzeti kisebbségek kulturális örökségének ápolását is.

Klaus Johannis 2014. december 21-e óta Románia elnöke. Novemberben - kétharmados többséggel legyőzve szociáldemokrata ellenfelét, Viorica Dăncilă volt kormányfőt - újabb ötéves elnöki mandátumot szerzett, amelyet szombaton kezd meg, amikor a parlament együttes ülésén ismét leteszi a hivatali esküt.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X