Az alkotmánybírósági ügy lehet a felelősségvállalással elfogadott büdzséből

Marcel Ciolacu, a képviselőház szociáldemokrata (PSD) elnöke jelezni fogja az alkotmánybíróságnak, hogy alkotmányos jellegű jogi konfliktus áll fenn a kormány és a parlament között, ha az Orban-kabinet felelősségvállalással fogadja el a költségvetési törvényt – írta az Agerpres politikai forrásokra hivatkozva.

A hírügynökség információi szerint ez meggátolhatná ugyan, hogy a jövőben egy kormány hasonló módon járjon el az állami költségvetés elfogadásakor, de nem késleltetné, hogy hatályba lépjen a 2020-as költségvetési törvény.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) ugyanakkor, ettől függetlenül, fontolgatja, hogy óvást emel az alkotmánybíróságon, ha a kormány felelősségvállalással fogadja el a költségvetést és módosítja a 114-es sürgősségi kormányrendeletet. Ez ügyben hétfőn hoz végleges döntést a párt országos végrehajtó bizottsága.

Orban: felelőtlenül járna el a PSD

Ludovic Orban szerint felelőtlenség lenne, ha a PSD megtámadná a költségvetést az alkotmánybíróságon. A miniszterelnök emlékeztetett: 2019-ben a PSD március végéig halasztotta a költségvetés elfogadását, és három hónapig az országnak nem volt büdzséje, senki sem tudott üzleti tervet készíteni, senki sem tudta előre tervezni az évi bevételeit, egyetlen helyi önkormányzat és egyetlen fő-hitelutalványozó vagy közintézmény sem indíthatott új eljárásokat, új beruházási projekteket.

„Nyilvánvaló, hogy az országot blokkolja, ha nincs költségvetés. (...) Ha a törvény nem lép hatályba, a felelősség a PSD-t terheli. Nem várok semmi jót a PSD-től. Ha megtámadják a törvényt az alkotmánybíróságon, akkor nem tesznek egyebet, mint késleltetik a költségvetés hatályba lépését, és rendkívül nagy bizonytalanságot teremtenek mind a román társadalomban, mind pedig nemzetközi szinten"- mondta Orban a közszolgálati rádió műsorában.

Orban kijelentette: „semmi okot nem lát arra”, hogy bárki bizalmatlansági indítványt kezdeményezzen a kormány ellen. A miniszterelnök szerint „szemenszedett hazugság”, hogy a kormány az állami alkalmazottak bérének csökkentését tervezné.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?