SZNT: megalakult az európai polgári kezdeményezés bizottsága

Marosvásárhelyen megalakult a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által javasolt európai polgári kezdeményezés bizottsága - közölte vasárnap az SZNT. A közlemény szerint a kezdeményező bizottság eddig hét országból nyolc tagot számlál, a szervezők tervei szerint ez kilenc országra és tizenegy személyre egészül majd ki.

A nemzeti sajátosságokkal rendelkező régiók védelmére vonatkozó SZNT-javaslat kezdeményező bizottságában van a szlovákiai Boldoghy Olivér, a magyarországi Dabis Attila, a romániai Izsák Balázs, a spanyolországi baszk Miren Martiarena, a spanyolországi katalán Jordi Xuclá, a svédországi magyar Publik Antal, az ausztriai Roland Dudda és a hollandiai Frans Jeursen. Közülük néhányan jelen voltak a keddi marosvásárhelyi alakuló ülésen, mások internetes telekonferencián, illetve telefonon erősítették meg részvételi szándékukat.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke az MTI-nek elmondta, ezzel teljesültek a feltételei annak, hogy akár holnap beterjesszék az Európai Bizottsághoz a kezdeményezésüket, ezt a lépést azonban körülbelül egy hónap múlva fogják megtenni. Az SZNT elnöke elmondta, reményeik szerint egy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által kijelölt személy is részt vesz majd a testületben.

A kezdeményező bizottság tagjairól az SZNT elnöke elmondta, némelyikük mögött valamilyen szervezet áll, de fontosnak tartották, hogy a kezdeményezést ne a viselt tisztségek fémjelezzék. Az MTI észrevételére, hogy a szervezeti háttér hiánya megnehezítheti majd az egymillió aláírás összegyűjtését, Izsák Balázs kijelentette: "vagyunk annyira idealisták, hogy hisszük: a cél fogja mozgósítani a polgárokat, nem pedig a kezdeményezők tekintélye".

Az Európai Unió 2012. április 1-je óta teszi lehetővé, hogy polgárai az európai polgári kezdeményezés jogával éljenek. Ennek lényege, hogy olyan javaslat esetén, amelyet az unió egymillió polgára támogat aláírásával, az Európai Bizottság (EB) jogszabályt alkothat egy adott kérdéskörben, amely összhangban áll az európai uniós alapszerződéssel és irányelvekkel. Az erdélyi magyarság szervezetei három kisebbségi tárgyú európai polgári kezdeményezést készítettek elő.

Izsák Balázs az MTI-nek elmondta, a kezdeményező bizottság tagjai között olyanok is vannak, akik Európa valamely kisebbségéhez tartoznak, de olyanok is, akiket az empátia, és a demokrácia iránti fogékonyság indított a csatlakozásra. Az SZNT elnöke nyomatékosította, a kezdeményezők állampolgársága nem jelzi, hogy mely hét államban kell teljesíteni az EU által megszabott minimális aláírásszámot. Az előírt egymillió aláírásnak legkevesebb hét különböző tagországból kell származnia, továbbá hét országban kell 750-szer annyi aláírást összegyűjteni, mint amennyi európai parlamenti képviselője van az illető tagállamnak.

Izsák Balázs elmondta, az SZNT 18 tagállamban épített ki partnerkapcsolatokat a majdani aláírásgyűjtésre, ezek között az országok között kell hét olyannak lennie, amelyben teljesül a támogatók számára vonatkozó követelmény.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?