Egymásnak esett a PNL és a PSD a különnyugdíjak miatt

Egymást okolja a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD), amiért a képviselőház nem vitatta meg szerdai ülésén a különnyugdíjak eltörléséről szóló tervezetet.

A PNL alsóházi frakcióvezetője, Florin Roman rámutatott, a liberálisok bebizonyították a szakbizottsági vitán, hogy támogatják a különnyugdíjak eltörlését, és továbbra is kitartanak emellett. Hozzátette, alakulatának az volt a fő célja a szerdai ülésen, hogy küldjék vissza a szakbizottságokba a gyermeknevelési pótlék megduplázásáról, illetve az áfacsökkentésről szóló tervezetet, ennek érdekében több javaslatot is benyújtottak a napirend módosítása érdekében, ezek egy részét elutasították, másik részét elfogadták, "nagy zűrzavar" keletkezett, és végül nem jutottak el ehhez a napirendi ponthoz. "Gyakorlatilag azért nem jutottunk el ehhez a ponthoz, mert a PSD nem akarta" - fogalmazott.

Ezzel szemben a szociáldemokraták frakcióvezetője, Alfred Simonis azt állítja, a PNL két indítvány megvitatásához ragaszkodott: az egyik az alsóház költségvetéséről szóló, a másik a kormányt a parlamenti szünet alatt rendeletek kibocsátására felhatalmazó tervezet volt. "Semmi egyebet nem akartak. Mi próbáltuk meghosszabbítani a programot, hogy - tekintettel arra, hogy ez volt az idei utolsó plenáris ülés - más tervezetek megvitatására is jusson idő, de minden igyekezetünk az ő ellenállásukba ütközött" - nyomatékosította. Hozzátette azonban, hogy ha sorra is került volna ez a napirendi pont, vélhetően nem szavaztak volna róla, mert néhány "hibás kitétel" miatt - köztük a sportolók és művészek életjáradékának eltörlésére vonatkozó javaslat - vissza kellett volna küldeni a szakbizottságba.

A különnyugdíjak eltörléséről szóló tervezet az alsóházi ülés 30. napirendi pontja volt, a képviselők azonban csak nyolc tervezetet vitattak meg szerdán. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?