Nicoleta Margareta Ţînţ bírót választották a CSM elnökévé

Nicoleta Margareta Ţînţ bírót választották meg szerdán a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) elnökének – közölte a testület.

A CSM-hez közel álló források szerint Ţînţ megválasztását tizenöten támogatták, négyen ellene szavaztak. Az ügyészekből és bírákból álló testület a december 10-ei plenáris ülésén elhalasztotta az új elnök kijelölését, miután a Nicoleta Margareta Ţînţ megválasztására kiírt szavazás kétszer is döntetlen eredménnyel zárult: kilenc igen, kilenc nem, egy érvénytelen szavazat. Nicoleta Margareta Ţînţet a CSM bírói szakosztálya szavazással jelölte az elnöki tisztségre.

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak tizenkilenc tagja van: kilenc bíró és öt ügyész, akiket a bíróságok és az ügyészségek közgyűlésén választottak meg, a civil társadalom két képviselője, akiket a szenátus nevesít, és van három tisztségviselő - az igazságügyi miniszter, a legfelsőbb bíróság elnöke és a legfőbb ügyész - akik hivatalból tagjai a testületnek. A megválasztott tagok hivatali ideje hat év, az újraválasztás lehetősége nélkül.

Az alkotmány és a CSM működését szabályozó 2004/317-es törvény értelmében a Tanácsot az elnök vezeti, akinek munkáját a másik szakosztályhoz tartozó alelnök segíti. Utóbbinak egyéves mandátuma van, ami nem megújítható.

A CSM elnöki és alelnöki tisztségére csak a bíróságok és az ügyészségek közgyűlésén megválasztott kilenc bíró és öt ügyész pályázhat, a CSM-ben hivatalból részt vevő személyek és a civil társadalom képviselői nem. A CSM vezetését a plenáris tagjai szavazással választják meg úgy, hogy az elnök és alelnök más-más szekcióhoz tartozzon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?