Belföld

 • Hívei előtt üzengetett egymásnak Băsescu és Antonescu

  „Börtönbe Băsescuval! Szavazzatok igennel!" – üzenték híveiknek az USL vezetői. „Ne hitelesítsetek egy államcsínyt, ne menjetek szavazni!" – szólt támogatóihoz a felfüggesztett államfő. Bukarestben csütörtök este mindkét tábor nagygyűlést tartott.
 • Pontáék felszámolnák a korrupcióellenes ügyészséget?

  Victor Ponta a választásokon kapott támogatásért cserében megígérte egy obskurus szakszervezetnek, hogy többek között megszűnteti a korrupcióellenes ügyészséget. Legalábbis ez derül ki egy interneten terjedő dokumentumból.
 • Băsescu leváltása: mit mutatnak a felmérések?

  Kicsi az esélye annak, hogy az államfő leváltásáról szóló referendum érvényes legyen – jelentette ki a maszol.ro-nak Kiss Tamás szociológus, akit arra kértünk, kommentálja a közvélemény-kutatási adatokat. A legfrissebb felmérés szerint 52 százalékos a szavazási szándék a lakosság körében.
 • Az egységes Székelyföldről Tusványoson

  Egységes Székelyföld – a szimbólumoktól a konkrét fejlesztési tervekig címmel rendeztek kerekasztal-beszélgetést július 26-án Tusványoson, amelynek vendégei Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Sorbán Attila, az EMNP Hargita megyei tanácsosa, valamint Nemes Előd, az EMNP háromszéki szervezetének elnöke voltak, a moderátor szerepét pedig Portik Vilmos, az EMNP Maros megyei elnöke töltötte be.
 • Markó Attila: előbb a börtön, aztán Strasbourg

  A Mikó-ügy legveszélyesebb hozadéka a precedens-értéke lehet – ez volt a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) MISZSZ-sátrában tartott csütörtöki beszélgetés legfontosabb, mindenki által hangsúlyozott konklúziója.
 • Meggondolta magát Crin Antonescu: nem vonul vissza

  Mégsem kíván kilépni a politikából Crin Antonescu ideiglenes államfő, ha nem sikerül leváltani Traian Băsescut a vasárnapi referendumon.
 • Kelemen Hunor: Frunda saját nevében beszél

  Saját nevében beszélt Frunda György, amikor Traian Băsescu leváltására buzdította a magyar szavazókat; a szenátor véleménye nem egyezik az RMDSZ hivatalos álláspontjával a július 29-i referendumról – jelentette ki szerda este Kelemen Hunor szövetségi elnök a Mediafaxnak.
 • Bukaresti Egyetem: Victor Ponta plagizált

  "Vitathatatlan" plágiumnak minősítette Victor Ponta miniszterelnök 2003-ban megvédett doktori disszertációját a Bukaresti Tudományegyetem etikai bizottsága – jelentette be pénteken Marian Popescu, a bizottság elnöke. A politikus doktori címének visszavonásához azonban csak az oktatási minisztérium hozzájárulásával történhet.
 • Csíkszereda: Eldugták a megyezászlót Ponta látogatása során

  Victor Ponta miniszterelnök csíkszeredai látogatása során törvénytelenül eltávolították Hargita megye hivatalosan elfogadott zászlaját a megyei tanács gyűlésterméből – közölte vasárnap este Borboly Csaba megyei tanácselnök.
 • Băsescu: vissza kell szereznünk külföldi hitelünket

  Traian Băsescu hivatalából felfüggesztett államfő azért buzdítja részvételre a választópolgárokat a leváltásáról szóló népszavazáson, hogy Románia minél hamarabb visszanyerhesse külföldön a hitelességét.
 • Băsescu stratégiaváltása: bojkottálja a referendumot?

  Stratégiát váltott a felfüggesztett államfő: öt nappal a leváltását célzó referendum előtt azt fontolgatja, hogy a népszavazás bojkottjára szólítsa fel az őt támogató Demokrata Liberális Pártot (PDL). Erről Traian Băsescu hétfő este a B1 televízióban beszélt.
 • A PDL bojkottálja a július 29-i népszavazást

  Bojkottálni fogja az államfő leváltását célzó július 29-i népszavazást a Demokrata Liberális Párt (PDL) – döntötte el kedden az alakulat ügyvezető elnöksége. A PDL arra buzdítja a híveit, hogy ne vegyenek részt a referendumom.
 • Alkotmánybíróság: referendum 7-től 23 óráig

  Nem talált alkotmányellenesnek kedden a taláros testület a Traian Băsescu felfüggesztett államfő leválására kiírt népszavazás 16 órásra való meghosszabbítását, így a szavazók reggel 7-től este 23 óráig adhatják le voksukat. A voksolásra szánt idő meghosszabbítását az USL kezdeményezte és a PDL támadta meg.
 • Az EU-t továbbra is aggasztják a bukaresti fejlemények

  „A romániai fejlemények nagy aggodalomra adnak okot az Európai Uniónak" – fogalmazott az uniós tagországok uniós ügyekért felelős minisztereinek keddi brüsszeli találkozóján Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke.
 • Elhunyt Boros János, Kolozsvár volt alpolgármestere

  Hosszas betegség után kedden elhunyt Boros János, Kolozsvár volt alpolgármestere. Az RMDSZ egykori megyei elnöke, a római-katolikus egyház világi főgondnoka a 12 éves Funar-korszak ideje alatt a kolozsvári magyarság oszlopos tagja volt.
 • Barrosónak „árulkodik” Ponta

  Levélben értesítette Victor Ponta az Európai Bizottságot az államfő leváltását célzó referendum fejleményeiről, illetve arról, hogy a Demokrata Liberális Párt (PDL) nem tartja be az alkotmánybíróság népszavazással kapcsolatos döntését.