Ludovic Orban szerint modellértékű a kisebbségi jogok biztosítása Romániában

Románia a kisebbségek jogainak védelme szempontjából az egyik legmegbecsültebb modellé vált – fogalmazta meg üzenetét Ludovic Orban miniszterelnök szerdán, a nemzeti kisebbségek napja alkalmából.

„December 18-át minden évben a nemzeti kisebbségek ünneplésének szenteljük. Valamennyi kisebbség értékeivel hozzájárul a többség és a kisebbség közötti kulturális interakció és együttélés valódi modelljének kialakításához. Mindannyian Románia állampolgárai vagyunk, egyenlő jogokkal, ezt az alkotmány is megerősíti. Együtt vészeltük át a történelem megpróbáltatásait, és három évtizeddel ezelőtt együtt mentünk szembe a totalitárius rezsimmel, együtt indultunk a demokrácia útján, és tovább folytatjuk ezt az utat" – írja a miniszterelnök.

Orban hangsúlyozta: „a román társadalom az utóbbi harminc évben a multikulturalizmustól az interkulturalizmusig fejlődött, bizonyítva, hogy a sokszínűség nem megosztást jelent, hanem többletet ad mindenkinek".

„Függetlenül az etnikai vagy kulturális hovatartozástól, mindannyian prosperáló országban akarunk élni, és ragaszkodunk a demokrácia értékeihez. Meggyőződésem, hogy mindenki számára a jólét, a demokrácia és a jogállamiság megszilárdítása jelenti a legnagyobb nyereséget. A tiszteletre, a jogok és értékek kölcsönös elismerésére, a toleranciára, a párbeszédre és a politikai és intézményi szintű demokratikus képviseletre épülő politikák révén Románia a kisebbségek jogainak védelme szempontjából az egyik legmegbecsültebb modellé vált, és ezt az irányt szándékozunk folytatni, mert olyan társadalmat akarunk, amelyben minden polgár valóban otthon érezheti magát” – mondta.

A miniszterelnök az Európai Unió „Egység a sokszínűségben!" jelszavával köszöntötte a nemzeti kisebbségekhez tartozó honfitársait a nemzeti kisebbségek nemzetközi napja alkalmából.

Mint köztudomású, Ludovic Orban édesapja magyar, ő maga unitárius vallású, sőt magyarul konfirmált, ennek ellenére pártelnöki mandátuma alatt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) ahányszor csak lehetett, a magyar közösség érdekei ellen szavazott a parlamentben. A PNL rendszeresen megtámadta az alkotmánybíróságon a magyar kisebbségnek kedvező módosításokat – az anyanyelvhasználat kiterjesztését, a március 15. hivatalos ünnepnappá nyilvánítását stb. –, amelyeket az RMDSZ-nek sikerült kialkudnia a korábbi kormánykoalícióval. A párt élesen bírálta a marosvásárhelyi katolikus gimnázium újraindítását, azzal vádolva az RMDSZ-t, hogy a hátsó szándéka a „román diákok magyarosítása”.

Kapcsolódók

Kimaradt?