Nem kér Orbán Viktor Közép-Európa-víziójából Klaus Johannis államfő


-A A+

Klaus Johannis az egységes Európai Unió híve, ezért nem támogat olyan kezdeményezéseket, amelyek szerinte újabb "törésvonalakat" nyitnának az unióban. Az államfő keddi sajtóértekezletén újságírói kérdésre válaszolva Orbán Viktor Temesváron elhangzott beszédére reagált.

Mint korábban írtuk, a magyar miniszterelnök a hét végén, a temesvári forradalom kitörésének 30. évfordulóján rendezett gálaesten kijelente: azt tűzte célul, hogy Közép-Európa a világ egyik legsikeresebb és legversenyképesebb térsége legyen, ahol a városokat autópályák és gyorsvasutak kötik össze, ahol mindenkinek van munkája.

Orbán a beszédében úgy fogalmazott, hogy ezt a célkitűzést a szomszédos államokkal együtt könnyebb elérni, mint egyedül. Azt mondta, nagyszerű esélyt lát arra, hogy a jövőben románoknak és magyaroknak közös céljai lehessenek. "Ha együttműködünk, ez lehetségessé válik, és ez lesz az új európai realitás" - jelentette ki.

Klaus Johannisnak azonban fenntartásai vannak Orbán Viktor vízióival kapcsolatban. "Én az Európai Unióért szállok síkra, nem más entitásért, amelyet kisebb léptékben és közelebb hoznánk létre. Nem hiszem, hogy új törésvonalakat kellene megnyitnunk az EU-ban, ellenkezőleg: mindannyiunknak azon kellene lehetőségeinkhez mérten dolgoznunk, hogy eltüntessük a létező törésvonalakat" - jelentette ki az államfő.

Johannis kifejtette: továbbra is elkötelezett híve lesz a történelmi gyökerű, Kelet és Nyugat között továbbra is létező, az egykori vasfüggöny nyomvonalán húzódó törésvonal felszámolásának. Úgy vélekedett, hogy enyhébb mértékben ugyan, de különböző álláspontok figyelhetők meg az EU-ban Észak és Dél között, és szerinte ez ellen is tenni kell. "Nem fogok soha részt venni az EU-n belüli rész-entitások létrehozásában, amelyek újabb törésvonalakat nyitnának. Ez egy olyan megközelítés, amelyet én nem fogok támogatni" - szögezte le.
 

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X