FRISSÍTVE – RMDSZ-es javaslatok is bekerültek a költségvetés tervezetébe

FRISSÍTVE: Az RMDSZ rossz ötletnek és veszélyes precedensnek tartja, hogy a kormány felelősségvállalással, azaz a parlamenti vita mellőzésével tervezi elfogadni a jövő évi költségvetés törvényét – jelentette ki a Maszolnak Hegedüs Csilla szóvivő.

„Az a véleményünk, hogy be kell vinni a parlamentbe, és erről parlamenti vitát kell tartani. Ha nem így lesz, majd meglátjuk, mi fog akkor történni, ha oda kerülünk” – nyilatkozta. Az RMDSZ akkor is módosító indítványokat fogalmaz meg, ha mégis felelősségvállalásra kerül sor, bár a költségvetés tervezetét konkrétan még nem ismerik – tette hozzá Hegedüs Csilla.

A szóvivő emlékeztetett: egyelőre a költségvetés pénzügyminisztériumi tervezetét tették közzé, a végső változatot várhatóan hétfőn fogják bemutatni a parlamentben. "Akkor fogjuk látni, hogy miről szól ez a költségvetés, és utána tudunk többet mondani erről a témáról” – fejtette ki a szóvivő. Hozzátette, az RMDSZ tárgyal a kormánnyal, s megpróbálja a magyar közösség érdekeit érvényesíteni.

Ludovic Orban miniszterelnök hétfőn közölte, hogy parlamenti vita nélkül, kormányzati felelősségvállalással akarja hatályba léptetni a jövő évi állami költségvetés törvénytervezetét a kabinet, amihez megkapta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetőségének támogatását.

A kormányzati felelősségvállalással beterjesztett törvények hatályba lépését csak a kormány megbuktatásával akadályozhatja meg a parlament. Ha a törvényhozás három napon belül nem terjeszt be bizalmatlansági indítványt a kormány ellen, vagy a bizalmatlansági indítvány nem szerzi meg a kormány leváltásához szükséges többséget, a felelősségvállalással beterjesztett törvénytervezet elfogadottnak minősül. A tervezethez lehet módosító indítványokat benyújtani, de ezek elfogadása kizárólag a kormányon múlik.

Arra a kérdésünkre válaszolva, hogy mit tesz az RMDSZ, ha a kormány a felelősségvállalás eljárásával fogadtatja el a költségvetést, a szóvivő emlékeztetett, a parlamenti pártoknak ilyen esetben két lehetőségük van: benyújtanak egy bizalmatlansági indítványt vagy megtámadják az alkotmánybíróságon. "Az RMDSZ egyedül egyiket sem tudja megtenni” – magyarázta Hegedüs Csilla.

Ezek az RMDSZ javaslatai

Az RMDSZ szerint most az a fontos, hogy az országnak minél hamarabb legyen költségvetése. A büdzsé tervezetéről jelenleg azt tudni, hogy 3,59 százalékos költségvetési hiánnyal, 4,9 százalékos gazdasági növekedéssel és 3,15 százalékos éves inflációval számol. 2230 lejre emelik a bruttó minimálbért, ez 7,2 százalékos növekedést jelent a mostanihoz képest.

„Az RMDSZ javaslata az volt, hogy a tanügyre fordítsák a bruttó nemzeti össztermék hat százalékát. Ígéretet kaptunk arra, hogy megnő ugyan az oktatásra szánt összeg, de nem fogja elérni a hat százalékot – folytatta az RMDSZ-es politikus. – Ami még érdekes, hogy például a fejlesztésekre, beruházásokra 4,5 százalékot akarnak fordítani. Ez nem nagy összeg, de azt látjuk, hogy a fejlesztési pénzeket idén sem tudták elkölteni, egyrészt az óriási bürokrácia, másrészt a későn megszavazott költségvetés miatt.”

Jövőre a kulturális intézményeknél újabb, 26-28 százalékos fizetésemelés várható. Hegedüs Csilla fontosnak tartotta kiemelni, hogy a költségvetés tervezetébe az RMDSZ javaslatára bekerült egy kulturális alap létrehozása. „Nagy különbség van a kulturális minisztérium által fenntartott intézmények – a tárcához tartozó operák, színházak, filharmóniák –, illetve a megyei önkormányzatok és a megyei jogú városok által fenntartott intézmények között. Mi azt kértük, hogy a kormány hozzon létre egy külön alapot a visszaosztásokból, amelyet ezeknek az intézményeknek a működésére fordíthatnak az önkormányzatok. Ennek az alapnak a költségvetése körülbelül három százalékot, mintegy 700 millió lejt tenne ki. De ez azt is jelentené, hogy azt a pénzt, amit eddig a kulturális intézmények fenntartására fordítottak az önkormányzatok, fontos helyi fejlesztésekre csoportosíthatják át” – magyarázta.

A vidéki infrastrukturális fejlesztési (PNDL) program nagyobb mértékű finanszírozását is kérni fogja az RMDSZ. „Nem tartjuk helyesnek azt hogy a PNDL-t nem akarja megfelelően finanszírozni a kormány. Ebből az alapból lényeges befektetések valósultak már meg, útjavítás, víz- és csatornahálózat, iskolafelújítás stb. Úgy gondoljuk tehát, hogy ezt a programot nem szabad bezárni, különösen mert számos befektetés épp most van folyamatban. A kormány egyelőre csökkenteni akarja az erre fordított összeget” – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy ezenkívül lesznek pontszerű javaslatai is az RMDSZ-nek kórházak, iskolák, repterek fejlesztésére, mind olyan szempontok alapján, hogy a magyar közösség számára fontos beruházások valósulhassanak meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?