Johannis: szégyellem, hogy harminc év után a hóhérok még szabadon járnak

Mélységes szégyen tölti el amiatt, hogy 30 évvel a forradalom után, néhány kivételtől eltekintve az akkori hóhérok még szabadon járnak és a történelem legnagyobb gyalázata, hogy még nem sikerült megtudni az igazságot az akkor elkövetett gyilkosságokkal kapcsolatban – jelentette ki hétfő este a temesvári Operában mondott beszédében Klaus Johannis államfő.

A 1989-es forradalom temesvári kirobbanásának évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen az elnök leszögezte, hogy „ezek a borzalmak nem maradhatnak büntetlenül".

Hozzátette, hogy „korrigálni kell az igazságszolgáltatás mulasztását, és helyre kell állítani a nemzet méltóságát, amely ezzel teljes mértékben visszanyerné a demokrácia születési pillanatának szellemiségét".

Johannis emlékeztetett arra, hogy pontosan 30 évvel ezelőtt Temesváron legyőzték a kommunizmust és felállították a „szabadság jelzőcölöpét”. Azt mondta: vitatni az 1989-es romániai kommunistaellenes forradalom tényét „szégyenteljes cselekedet és a mérhetetlen emberáldozatok tagadását jelenti".

Hozzátette, a Mária térről indult ellenállás Temesvárt „álmodott szabadságunk élő és elidegeníthetetlen szellemének” szimbólumává tette, ahonnan az antikommunista tüntetések az egész országra átterjedtek.

Az államfő hétfőn koszorút helyezett el a temesvári hősök emlékművénél, és részt vett az 1989. decemberi forradalom mártírjainak emlékére tartott ortodox egyházi szertartáson.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?