Háromszéken nem váltják le az RMDSZ-es intézményvezetőket

Kovászna megyében nem váltják le az RMDSZ által támogatott közintézmény-vezetőket, ám menesztik a Szociáldemokrata Párt (PSD) által kinevezett igazgatókat – jelentette be az új prefektus beiktatásakor Gheorghe Baciu szenátor.

A Népi Mozgalom Pártjának (PMP) Kovászna megyei elnöke rámutatott: egyezséget kötöttek a kormányzó Nemzeti Liberális Párttal (PNL) arra vonatkozóan, hogy a prefektust a PMP adja a hétfőn kinevezett Iulian-Constantin Todor személyében, míg az alprefektust a liberális párt nevezi ki, így az várhatóan Cosmin Boricean lesz, a PNL megyei szervezetének egyik vezetője. Cosmin Boricean alprefektusi kinevezése azért is valószínű, mert ő a múlt héten lemondott megyei tanácsosi mandátumáról.

Gheorghe Baciu hozzátette: következik a minisztériumok és állami hatóságok megyei kirendeltségeinél a vezetők személycseréje. E tekintetben a PNL és a PMP központi szinten abban állapodott meg, hogy 4–1 arányban osztják el egymás között a jelenleg PSD-vezetésű intézményeket. A PMP háromszéki elnöke szerint annak érdekében, hogy helyi szinten ne legyenek viták és a vezetőcserék mihamarabb megtörténjenek, a két párt központi vezetői döntenek az igazgatók személyéről a helyi javaslatok alapján.

Baciu szerint Kovászna megye különlegesebb helyzetben van, mint a többi megye, itt ugyanis a közintézmények közel felét az RMDSZ által támogatott igazgatók vezetik, illetve van néhány, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) által kinevezett igazgató is. Őket mind megtartják tisztségeikben – mondta a PMP háromszéki elnöke, aki szerint a PSD-s igazgatóknak mind menniük kell, azokon a tisztségeken osztozik most a PNL és a PMP.

(Nyitókép: Iulian-Constantin Todor prefektus beiktatási ceremóniája | A szerző felvétele)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?