banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Aggasztó fejleményről számolt be Ludovic Orban a pártokkal való egyeztetése után

Meglátása szerint a képviselőházban megvan a többség a kétfordulós polgármester-választás törvénytervezetének elfogadtatásához, már csak az van hátra, hogy ez a többség napirendre tűzhesse a javaslatot - jelentette ki szerda este Ludovic Orban.

A miniszterelnök szerdán a Mentsétek meg Romániát Szövetség, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Pro Románia, a Népi Mozgalom Párt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége, valamint a nemzeti kisebbségek képviselőcsoportjának küldötteivel folytatott megbeszélést.

Mint elmondta, a pártok képviselőivel tárgyalt a kétfordulós polgármester-választás tervezetéről, és úgy állapította meg, hogy megvan a képviselőházi többség ezen jogszabály megszavazására. Már csak az van hátra, hogy az említetteknek sikerüljön felvétetni a plénum napirendjére ezt a tervezetet - vélekedett Orban.

A miniszterelnök azt is elmondta: az RMDSZ nem támogatja a javaslatot. Ez érthető, hiszen becslések szerint a helyhatósági választásokon az RMDSZ mintegy húsz százalékkal kevesebb polgármesteri mandátumot nyerne, ha második fordulót is tartanának. Ha ugyanis egy magyar és egy román jelölt jut tovább a második fordulóba, a román pártok összefognak a magyar jelölt ellen.

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?