Johannis: sikerült leállítani az igazságügy elleni hadjáratot, de az okozott károkat helyre kell hozni

Ideiglenesen sikerült ugyan leállítani az igazságügyi rendszer elleni hadjáratot, az okozott károkat azonban mielőbb helyre kell hozni – mondta Klaus Johannis államfő kedden a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ülésén, amelyen megválasztják az intézmény új vezetőségét, és kiértékelik a 2019-es tevékenységet. Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter az MCV-jelentés szem előtt tartását kérte CSM új vezetőségétől, Bogdan Licu megbízott legfőbb ügyész pedig úgy nyilatkozott, hogy „még soha nem érte ilyen összehangolt támadás” az ügyészeket.

Az elnök szerint a 2019-es esztendő úgy marad meg a kollektív emlékezetben, mint az az év, amelyben a május 26-i népszavazáson leadott voksukkal a polgárok megvédték az igazságszolgáltatást a rendszer gyengítését célzó szisztematikus támadásoktól, arra kötelezve a döntéshozókat, hogy vizsgálják felül az igazságügyet érintő korábbi intézkedéseiket.

Johannis hangsúlyozta: államfőként minden rendelkezésére álló alkotmányos eszközt felhasznált, hogy elejét vegye az igazságügyi rendszer destabilizálásának, azaz – többek között – véleményezést kért a Velencei Bizottságtól az igazságügyi törvények vitatott módosításairól, leállította a büntetőjog „káros és alaptalan módosításainak" alkalmazását, széles körű egyeztetést kezdeményezett az érintett intézmények és szakmai szervezetek képviselőivel, illetve konzultációra hívta a parlamenti pártokat.

„A CSM-vel való viszonyt illetően partnerséget vállaltam az európai értékek megerősítése érdekében, a független igazságszolgáltatás és a korrupció elleni küzdelem elhivatott támogatójaként léptem fel" – fogalmazott.

Az államfő szerint egyetlen intézményt sem kell a vezetőjével azonosítani, mert „az intézmények nem képezik a vezetők tulajdonát". Csak így lehet elkerülni „a kisiklásokat és a manipulációt" – vélte, hangsúlyozva, hogy a társadalom érettségről, bölcsességről, jóhiszeműségről és pártatlanságról tanúskodó hozzáállást vár el a CSM-től. Az elnök ugyanakkor kifejtette, a CSM jó működéséhez kiszámíthatóságra, egymás iránti kölcsönös tiszteletre, felelős és egységes hozzáállásra van szükség.

Johannis felszólította a CSM tagjait, hogy támogassák az igazságügyi reformot nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében, továbbá a Velencei Bizottság és a korrupcióellenes államcsoport (GRECO) által megfogalmazott ajánlások gyakorlatba ültetését. Az államfő arról biztosította az ülésen jelenlévőket, hogy „az együttműködési megállapodások időszaka véget ért", és vigyázni fog arra, hogy többé ne legyen példa ilyenre.

Predoiu: vegyék komolyan az MCV célkitűzéseit

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) új vezetőségének jobban oda kell majd figyelnie az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében megfogalmazott célkitűzésekre, tekintve, hogy a legutóbbi jelentés elmarasztaló volt – nyilatkozta Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter kedden.

„Tíz-tizenegy évvel ezelőtt is kritikákat fogalmaztak meg a jelentésben, és ezt követően a CSM helyrejött. Most azonban ismét elmarasztaló jelentésben volt részünk. Elvárom a CSM új vezetőségétől és minden tagjától, hogy másképp tekintsenek az MCV-ben megfogalmazottt célkitűzésekre és vegyük komolyan azt, amit meg kell oldani, vegyük nagyon komolyan a humánerőforrásra, a szakképzésre, integritásra, átláthatóságra vonatkozó problémák megoldását. Ha megvalósítjuk ezeket a célkitűzéseket, vagy azoknak egy részét, kétségkívül másként fog kinézni a jelentés jövő évben” – nyilatkozta Predoiu a CSM székhelye előtt, mielőtt bement volna a tanács ülésére.

Legfőbb ügyész: összehangolt támadás az ügyészek ellen

Nem volt példa Románia legújabb kori történelmében arra, hogy „ennyire összehangolt és kitartó támadás érje az ügyészeket” – jelentette ki Bogdan Licu megbízott legfőbb ügyész.

A CSM ülésére tartó Licutól azt kérdezték az újságírók, hogy megfélemlítették-e az ügyészeket az utóbbi időben őket ért kritikák, támadások. „Nem tudom, ha lehet éppen megfélemlítésről beszélni, de az biztos, hogy az utóbbi évek erőteljes támadásai sajnos letörték az ügyészek lelkesedését. Ami az utóbbi években történt, az egészen szokatlan, soha nem volt még eddig példa Románia legújabb kori történelmében arra, hogy ennyire összehangolt és kitartó támadás érje az ügyészeket” – válaszolta.

Elmondta, Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter azt kérte tőle, hogy az ügyészek legyenek proaktívabbak a bűnüldözésben.

„Én is folyamatosan erre biztattam a kollégákat, sokan azonban megelégszenek azzal, amit kapnak, és nem vesznek részt annyira aktívan bizonyos ügyek megoldásában, és ez sajnos látszik” – tette hozzá.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?