A PSD ügyvivő elnöke szerint rossz döntés volt, hogy Dăncilát jelölték államfőnek


-A A+Rossz döntés volt a Szociáldemokrata Párt (PSD) részéről, hogy Viorica Dăncilă legyen az államelnök-jelölt, jelentette ki Marcel Ciolacu, a párt ügyvivő elnöke vasárnap este, hozzátéve, hogy Dăncilának magának kellett volna visszautasítania a jelölést, még akkor is, ha a többség támogatta a javaslatot.

„Az európai parlamenti választások elvesztése után a PSD nagyon rossz döntéseket hozott (...) Egyike voltam azon ötlet támogatóinak, hogy Viorica Dăncilă legyen a pártelnök is (...), a kormányzás akkor jó és koherens volt. (...) Rossz volt azonban az a döntés, hogy ő legyen az államelnök-jelölt. Ebben az esetben a PSD-nek sokkal bátrabbnak kellett volna lennie” - válaszolt Ciolacu az Antena 3 hírcsatornán arra a kérdésre, hogy miért vesztette el az államfőválasztást a PSD.

Hozzáfűzte, a PSD szavazás útján döntötte el, hogy Dăncilă legyen a jelölt, és Dăncilának magának kellett volna azt mondania, hogy nem vállalja a jelölést; akkor a dolgok másképp történtek volna. Szerinte erre az a magyarázat, hogy „kiütközött a konzervativizmus” a pártban, féltek bátrabb döntéseket hozni.

„Abban az időben kormányszövetségben álltunk Tăriceanu úrral, és ezek a döntések még több rossz döntéshez vezettek. Ha közös jelöltet indítottunk volna (az ALDE-val - szerk. megj.), mások lettek volna az esélyek, lehet, egy független jelölttel is mások lettek volna, de a PSD-nek nem sikerült túllépnie most sem azon a hiúságon, hogy saját jelöltet állítson, bár a helyzetünk nem volt éppen kényelmes” – magyarázta Ciolacu.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X