Sürgősségi rendelet készül a kétfordulós polgármester-választás bevezetéséről?

A kétfordulós polgármester-választás sürgősségi rendelettel történő bevezetését fontolgatja a kormány és a Nemzeti Liberális Párt (PNL).

Erről maga Klaus Johannis államfő beszélt a csütörtöki sajtótájékoztatóján, Bukarestben. Szavai szerint „biztos forrásokból tudja”, hogy a PNL módosítani készül a helyhatósági választási törvényt. „A kormány dönti el, hogy sürgősségi rendelettel, felelősségvállalással vagy a parlamenti úton teszi meg ezt a lépést, bármilyen megoldás lehetséges” – jelentette ki.

Klaus Johannis nem részletezte, hogy a kétfordulós rendszer bevezetésének melyik módozatát látja helyénvalónak, ám a második elnökválasztási forduló előtt még azt nyilatkozta: nem tartaná szerencsésnek, ha a kormány a sürgősségi rendelet eszközéhez folyamodna.

Mint ismert, az RMDSZ korábban az Orban-kabinet támogatásának feltételéül szabta meg, hogy kormány sem sürgősségi rendelettel, sem parlament előtti felelősségvállalással nem próbálja bevezetni a kétfordulós polgármester-választást. Korodi Attila képviselőházi frakcióvezető a Maszolnak kijelentette: az RMDSZ kész hozzájárulni a kormány megbuktatásához, ha parlamenti felelősségvállalással próbálkozik.

A felelősségvállalás azt jelenti, hogy a kormány parlamenti vita nélkül terjeszti a törvényhozás elé a tervezetet, nem is szavaznak róla. Az ellenzéknek azonban a beterjesztést követő három napban jogában áll soron kívül bizalmatlansági indítványt benyújtani a kormány ellen. Ha a bizalmatlansági indítvány átmegy, a kormány megbukik, ha viszont nem, akkor a felelősségvállalással beterjesztett törvénytervezet elfogadottnak minősül.

A kétfordulós rendszer bevezetését a PNL mellett a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) is szorgalmazza, sőt az utóbbi két alakulat ettől tette függővé az Orban-kabinet támogatását. Csakhogy a törvénymódosítást az RMDSZ mellett a legjelentősebb parlamenti erővel rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) is ellenzi, így a parlamenti úton történő elfogadása szinte lehetetlen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?