Ciolacu: ha a bírák és ügyészek úgy gondolják, fel kell számolni a visszaéléseiket vizsgáló ügyészséget

Amennyiben az igazságszolgáltatási szakmai szervezetek azon a véleményen lesznek, hogy fel kell számolni az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészi osztályt, a PSD ennek megfelelően fog szavazni – jelentette ki Marcel Ciolacu képviselőházi elnök, a Szociáldemokrata Párt ügyvivő elnöke.

„Először azonban látni akarom a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács, a CSM, a bírák, az ügyészek nagyon világos álláspontját ebben az ügyben; amennyiben a szakmai fórumok azon a véleményen lesznek, hogy fel kell számolni ezt a bizottságot, vélhetően a PSD is ennek megfelelően fog szavazni” – válaszolta Ciolacu a PSD országos végrehajtó bizottságának ülése végén arra a kérdésre, hogy változott-e a párt álláspontja az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészi osztályt illetően.

A Romániai Bírák Fóruma által összesített adatok szerint a megkérdezett bírák és ügyészek több mint 80 százaléka azon a véleményen van, hogy fel kell számolni az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészi osztályt (SIIJ).

Cătălin Predoiu nemzeti liberális párti (PNL-s) igazságügyi miniszter levélben kérte az igazságszolgáltatási rendszerben dolgozókat – bírákat és ügyészeket –, hogy fejtsék ki álláspontjukat négy kérdésben. A négy kérdés közül az egyik az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges bűncselekményeket kivizsgáló ügyészi részlegre (SIIJ) vonatkozik.

(Nyitóképen: Marcel Ciolacu | InquamPhotos)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?