Colectiv-per: 14 év börtönt kért az ügyész két tűzoltóra

A legnagyobb kiszabható büntetést, 14 év börtönt kért a Colectiv-per hétfői tárgyalásán az ügyész két tűzoltóra, akiket azzal vádol a korrupcióellenes ügyészség (DNA), hogy a mulasztásuk miatt következett be a bukaresti klubban négy évvel ezelőtt a 64 halálos áldozatot követelő és 146 súlyos sebesüléssel járó tűzvész.

A DNA szerint a két vádlott a tragédia előtt hivatalból ellenőrizte, hogy a szórakozóhely tulajdonosai gondoskodtak-e a tűzvédelmi előírások betartásáról. Antonina Radu és George Matei felkeresték a klubot, beszéltek is a tulajdonosaikkal, de nem vették jegyzőkönyvbe a tűzvédelmi előírások nyilvánvaló mellőzését. Többek között azt, hogy a létesítménynek nem voltak ablakai, egyetlen használható bejárata volt, és nem voltak kijelölve a menekülési útvonalak.

A már a végéhez közeledő Colectiv-pert alapfokon a bukaresti törvényszék tárgyalja. A DNA a klub két tulajdonosára, illetve két pirotechnikusra 12 év, a negyedik kerületi polgármesterre, három önkormányzati beosztottjára, illetve a klubban zajló koncerthez pirotechnikai eszközöket biztosító cég tulajdonosára 14 év letöltendő börtön kiszabását kérte a bíráktól.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?