A legfelsőbb bíróság februárra halasztotta a tárgyalást a forradalom perében

A legfelsőbb bíróság 2020. február 21-ére halasztotta a tárgyalást a '89-es forradalom pénteken elkezdődött perében, amelyben Ion Iliescu volt államelnököt emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekkel vádolják.

A bukaresti legfelsőbb bíróság székhelyén több mint 600 személy jelent meg pénteken, akik polgári peres félként kívántak csatlakozni az ügyhöz, amelyben több mint ötezer idézést küldött ki a legfelsőbb bíróság. Az intézmény különleges intézkedéseket hozott a tárgyalás zavartalan lefolyása és gördülékenysége érdekében, az előtérben például hangszórókat helyeztek el, hogy az emberek hallják, amikor a bíró a terembe szólítja őket.

Majdnem öt óra elteltével, amely időszakban az emberek sorban a bíró elé járultak, a bíró úgy döntött, hogy halasztást rendel el az ügyben eljárási hibákra hivatkozva: több esetben ugyanis az idézések azzal a megjegyzéssel értek vissza a legfelsőbb bírósághoz, hogy az illető személyek nem laknak már a megadott címen, vagy pedig elhaláloztak.

Két személy a tárgyalás elhalasztását kérte, hogy tanulmányozhassák a periratokat. Ion Iliescu volt államfő nem jelent meg pénteken a bíróságon. Ügyvédje elmagyarázta, hogy a pernek ebben a szakaszában nem kötelező a vádlott jelenléte.

Ezek a vádak Iliescuék ellen

A katonai ügyészek idén áprilisban küldték el a legfelsőbb bíróságnak az 1989-es forradalom ügyének vádiratát. Ion Iliescu volt államelnök, Gelu Voican Voiculescu volt kormányfőhelyettes és Iosif Rus tábornok, a román légierő egykori parancsnoka ellen emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt emeltek vádat.

Az ügyészek szerint 1989 decemberében, Nicolae Ceauşescu kommunista diktátor félreállítása után az állam vezetését a Ion Iliescu irányította Nemzeti Megmentési Front Tanácsa (CFSN) vette át, amely hatalmának legitimálása érdekében rémhírkeltéssel provokált ki fegyveres összetűzéseket. A szándékosan előidézett pszichózisban, december 22-e után, amikor a lakosság a terroristáktól rettegett, 862 személy meghalt és 2150-en megsebesültek - áll a vádiratban.

Kapcsolódók

Kimaradt?