Johannis ismét meglebegtette az előrehozott választások lehetőségét

Az előre hozott választások jó megoldást jelentenek, de korai még egy időpont leszögezéséről beszélni – fejtette ki Klaus Johannis államfő kedden.

„A politikai pártokban is újratervezések vannak, türelemmel kell legyünk egy kicsit, amíg a dolgok leülepednek. Ismét tanácskozni fogok majd a politikai vezetőkkel, és végül levonom a következtetést, hogy hogyan, vagy milyen gyorsan lehet kiírni az előre hozott választásokat” – mondta az elnök.

Arra a kérdésre, hogy tárgyalt-e a parlamenti többségnek a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) és a Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE) való megerősítéséről, Johannis azt válaszolta, hogy a jelenlegi kormánynak többségre van szüksége, hogy a fontos törvények – például a költségvetési törvény – átmenjenek a parlamenten.

„Ez a többség azonban, amely lehetővé tette a bizalmatlansági indítvány elfogadását és az Orban-kormány beiktatását, elég törékeny” – mutatott rá az államfő.

Leszögezte, széleskörű parlamenti többséget szeretne, amely a parlamenti választások után valósulhat meg.

A szociáldemokrata párti (PSD) kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány október 10-i megszavazása után az addigi ellenzéki pártok, főleg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az USR, de még a Pro Románia is szorgalmazta az előrehozott választások megszervezését, de a törvényhozók többségének ez nem lett volna ínyére, ráadásul az elnökválasztás előtt nem is lett volna kivitelezhető. A jobb oldali erők a PSD-ellenes közhangulat miatt bíznak abban, hogy egy esetleges előrehozott választáson több vagy legalább ugyanannyi mandátumot szerezhetnének a parlament két házában, mint a baloldal.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?