A diaszpóra több mint 90 százaléka Klaus Johannist támogatta a második fordulóban

Az elnökválasztás második fordulóján részvételi rekordot döntő román diaszpóra csaknem 94 százaléka Klaus Johannis államfő újraválasztását támogatta szociáldemokrata kihívójával, Viorica Dăncilă exminiszterelnökkel szemben - derült ki hétfőn, a külföldön leadott voksok 98 százalékának összesítése nyomán.

A második fordulóban több mint tízmillió román állampolgár szavazott, és minden tizedik voksot külföldön adtak le. A diaszpórában 944 ezren járultak urnához, csaknem annyian, mint a fővárosban, ahol - a pótlistára felírt 143 ezer szavazóval együtt - vasárnap 977 ezren adták le voksukat.

Dacian Cioloș volt miniszterelnök, az USR-PLUS szövetség társelnöke - a diaszpóra részvételi rekordját kommentálva - a leadott szavazataik számával arányos parlamenti képviseletet sürgetett a külföldön élő románok számára. Szerinte a vasárnapi voksolás részvételi adataiból egyértelművé vált, hogy a parlamentben a mandátumok tíz százaléka a diaszpóra képviselőit és szenátorait illeti meg.

Jelenleg a 136 tagú szenátusban két helyet, míg a 329 tagú képviselőházban 4 helyet tartanak fenn a mintegy négymilliósra becsült román diaszpóra számára. Az 1 millió 800 ezer választópolgárral rendelkező Bukarestnek ezzel szemben 13 szenátora és 29 képviselője van.

A Központi Választási Iroda (BEC) által hétfő délelőtt közölt - a hazai és külföldi választókörök 99,7 százalékában leadott voksokat összesítő - részeredmények szerint a romániai elnökválasztás vasárnap lezárult második fordulójában Johannis az érvényes voksok 65,9 százalékát, míg Dăncilă a szavazatok 34,1 százalékát szerezte meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?