Klaus Johannis nagy arányú győzelmét hozta a második forduló (percről percre)

A vasárnapi urnazáráskor ismertetett exit poll adatok szerint Klaus Johannis nyerte az elnökválasztás második fordulóját Viorica Dăncilával szemben. Ezt megerősítette a szavazatszámlálás is: a belföldi és külföldi szavazókörzetek jegyzőkönyvei 99,75 százalékának feldolgozottsága szerint a jelenlegi álamfő a szavazatok 66 százalékának megszerzésével győzött. Cikkünk frissül.

00:24

A szavazatok több mint 97 százalékát feldolgozták fel

A szavazatok 97,08 százalékos feldolgozottsága szerint Klaus Johannis a szavazatok több mint 63 százalékát szerezte meg. Eddig 8 817 440 voksot számoltak meg a leadott 9 086 643-ból. Viorica Dăncilă öt megyében tudott több szavazatott szerezni ellenfelénél: a hagyományosan a PSD-vel szavazó Giurgiu, Gorj, Mehedinți, Olt és Teleorman megyékben. A külföldön leadott szavazatoknak eddig 10 százalékát dolgozták fel, ott Johannis több mint 90 százalékkal vezet.

A legfrissebb részeredmény:

  • Klaus Iohannis – 63,08% – 5 562 056 szavazat
  • Viorica Dăncilă – 36,92% – 3 255 262 szavazat
00:11

Ennyivel maradt el a magyar részvételi arány az országos átlagtól

Míg országos szinten 49,87 százalékos volt a szavazók aránya (felkerekítve 49,9 százalék), addig az RMDSZ becslése szerint a magyarok 36,6 százalékban mentek el szavazni. 

23:39

Kelemen Hunor az elnökválasztás eredményéről: remélhetőleg több tiszteletet kapnak a magyarok

„Várható eredmény született, nincs meglepetés” – értékelte Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az elnökválasztás vasárnapi második fordulójának esti eredményváróján. Hozzátette, Hargita, Kovászna és Maros megyében alacsony részvétel dominált, az idei évben pedig az eddigiekhez képest is alacsony volt a szavazói kedv, hiszen csupán tíz millió szavazatot adtak le. „Mindenki arra számított, hogy nagy fölénnyel nyeri meg Klaus Johannis a választást” – mondta Kelemen Hunor. Kifejtette, abban reménykednek, hogy Johannis következő mandátuma sok változást hoz, „többet fordul a jövő felé, a polgárok, a közösségek felé, és több tiszteletet kapnak az emberek, valamint a magyar közösség is nagyobb tiszteletben részesül”. (B. Sz.)

23:28

Újabb részeredmény: a korábbihoz képest enyhén nőtt Johannis előnye

A szavazókörök 85 százalékában (16 837 szavazóhelyiségben) leadott voksok (8 683 688 szavazat) feldolgozása szerint a következő az elnökválasztás második fordulójának részeredménye:

  • Klaus Johannis – 62,54% – 4 634 847 szavazat
  • Viorica Dăncilă – 37,49% – 2 778 337 szavazat

(Hotnews)

22:50

Részeredmény: Johannis 61,95 százalékot szerzett

A szavazókörzetek 73 százaléka (5 274 441) adatainak összesítése szerint Klaus Johannis több mint 60 százalékos arányú győzelmet szerzett az elnökválasztás második fordulójában – közölte vasárnap este az Országos Választási Hatóság. A részeredmények szerint az államfő támogatottsága 61,95 százalékos.

22:20

Dăncilă győzelemként könyveli el a nagy arányú vereségét

Viorica Dăncilă, a Szociáldemokrata Párt államfőjelöltje szerint a PSD-nek sikerült visszanyernie a választók bizalmát az elnökválasztás második fordulójában. A volt kormányfő az urnazárás utáni exit poll eredmények ismertetése után tartott egy nagyon rövid beszédet, amelyben a nagy arányú vereségét győzelemként könyvelte el. Érvei szerint azért sikerült most a PSD-nek visszanyernie a választók bizalmát, mert vasárnap több mint 3 millió szavazatot szerzett, többet, mint a pártja a 2016-os európai parlamenti választásokon.

22:15

Johannis: sohan nem arattak ekkora győzelmet a PSD felett

Választási jelszavára utalva a „normális Románia győzelmének” nevezte az elnökválasztás vasárnapi második fordulójának eredményét Klaus Johannis. Az exit poll-eredmények 65-67/33-35 arányú Johannis-győzelmét a hivatalban lévő államfő így értékelte: „A modern, európai, normális Románia nyert ma! A románok a mai nap hősei, akik nagy számban szavaztak – és ez a legfontosabb. A diaszpórában élő románok külön említést érdemelnek, akik óriási számban vettek részt a választáson. Fontos győzelem a mai, a legkategorikusabb győzelem, amit valaha a Szociáldemokrata Párt, a PSD felett arattak.”

22:01

Az exit poll adatok szerint „kétharmados” győzelmet aratott Johannis

CURS- AVANGARDE:

Klaus Johannis - 64,8%

Viorica Dăncilă- 35,2%

IRES: 

Klaus Johannis- 66,5%

Viorica Dăncilă- 33,5%

Az IRES felmérése tükrözi a külföldön leadott szavazatokat is, hibaküszöbe 2 százalékos.

10:22

Dăncilă nem hajlandó lemondani a PSD elnöki tisztségéről

Bár sokan a lemondását kérik, nem távozik önként a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöki tisztségéből – jelentette ki a România TV műsorában Viorica Dăncilă, a PSD államfőjelöltje, aki az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában alulmaradt Klaus Johannisszal szemben. A volt kormányfő hozzátette, hogy a párt országos végrehajtó bizottsága fogja kielemezni az eredményeket. „Nem fogadhatom el, hogy nekem mennem kell, de annak a megyei szervezetnek, amely 15 százalékot szerzett, semmi hibája sincs" – mondta Dăncilă. (Agerpres)

09:57

Az utolsó külföldi szavazókörzetek is bezártak

Valamennyi külföldi szavazókörzetnél lezárult a voksolás az államfőválasztás második fordulójában. Utoljára – romániai idő szerint hétfő reggel 7 órakor – az Amerikai Egyesült Államok nyugati partvidékén levő szavazóhelyiségek zártak be. A külföldön kialakított 835 szavazókörzetnél 926 574 választópolgár adta le voksát az államfőválasztás vasárnapi második fordulójában. További 17 503-an levélben szavaztak, így a külföldön élők közül összesen 944 077 polgár élt szavazati jogával. (Agerpres)

08:30

Ez a majdnem végleges eredmény

A belföldi és külföldi szavazókörzetek jegyzőkönyvei 99,75 százalékának feldolgozottsága szerint Klaus Johannis a szavazatok 66 százalékának megszerzésével győzött az elnökválasztás második fordulójában. Az Állandó Választási Hatóság hétfőn hajnalban közölte: a jelenlegi államfő 6 477 576, ellenjelöltje, Viorica Dăncilă 3 336 388 voksot kapott. Vasárnap Romániában a választópolgárok 49,87 százaléka járult az urnák elé. Külföldön minden eddigi rekord megdőlt: 926 572-en adták le szavazatukat.

08:15

Ennyi szavazatot szerzett Johannis Hargita és Kovászna megyében

A belföldi és külföldi szavazókörzetek jegyzőkönyvei 99,75 százalékának feldolgozottsága szerint mindössze öt megyében tudott nyerni Viorica Dăncilă az elnökválasztás második fordulójában. Klaus Johannis Hargita megyében a szavazatok 70, 40, Kovászna megyében a 72,90 százalékát szerezte meg. Ugyanakkor Székelyföldön volt a legkisebb a választási részvétel, az RMDSZ becslései szerint országosan a magyarok körülbelül 36 százaléka ment el szavazni.

Kapcsolódók

Kimaradt?