PSD-s tolerancia: Călin Matei képviselő szerint „kell néha egy-egy román is az ország élére”

Az elnökválasztás első fordulója előtt négy nappal a kormányról elmozdított Szociáldemokrata Párt (PSD) Szeben megyei szervezete háborgó hangnemű közleményt jelentett meg a Facebook-oldalán, azt kifogásolva, hogy a párt államfőjelöltjétől, Viorica Dăncilă-től eltérően a politikai ellenlábasoknak, Klaus Johannisnak, Dan Barnának és Ludovic Orbannak „idegen a nevük”. Csütörtökön Călin Matei Máramaros megyei PSD-s parlamenti képviselő nyilvánult meg hasonló „toleráns” módon: azt mondta, hogy „kell néha egy-egy román is az ország élére”, és ha ismét Johannis nyer, „idegen enklávé” lesz a vezetésben.

Matei a Máramaros megyei PSD-szervezet elnökével, Gabriel Zeteával és Sorina Pintea volt egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatót az elnökválasztás vasárnapi második fordulója előtt, amelyben a PSD-jelölt Viorca Dăncilă a második mandátuma elnyerésére pályázó, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatásával induló Klaus Johannis jelenlegi államfő kihívója.

Matei a Digi24 szerint kifejtette: „kell néha egy-egy román is az ország élére”, mert ha ismét Johannis nyer, „idegen enklávé” lesz az állam élén. A képviselő azzal is megvádolta az elnököt, hogy vallási alapú megkülönböztetéseket tesz. „Számára az ortodoxok és mások, vagy katolikusok és mások léteznek – háborgott. – Megkülönbözteti azokat, aki Vasile, Ion, Gheorghe névre hallgatnak. Nem lehet mindenki Eduard, Hellvig, Kövesi, Orban vagy Ludovic. Kell néha egy-egy román is az ország élére, mert ha már a végrehajtásban ők vannak többségben, ha az elnöki tisztséget is megnyerik, idegen enklávé fog vezetni minket. Meggyőződésem, hogy a nép között sokkal több a Vasile vagy a Ion, mint a Ludovic” – aggódott Călin Matei.

A PSD egyébként korábban is azt vetette Johannis szemére, hogy „idegen”, és vallása eltér az államvallásnak tartott ortodoxtól.

A kívülálló, a romániai viszonyokat nem ismerő szerint Romániában valóban példáértékűnek tekinthető a kisebbségek helyzete, hiszen német nemzetiségű elnöke és félig magyar származású krományfője van az országnak. Viszont a magyarok tapasztalhatták, hogy mindkét politikus a népszerűségért és a szavazatokért cserébe „katolikusabb a pápánál”, vagyis a román közvélemény előtti megfelelési kényszerükben érzéketlenek sőt elutasítók a kisebbségek, főleg a magyarsá problémáival szemben.

Matei egyébként a nem éppen szalonképes magatartásáról hírhedt. Többször sértegette képviselőtársait, egyszer pedig egy tanévnyitó azt mondta a diákoknak, hogy ő sem szerette az iskolát.

Kapcsolódók

Kimaradt?