Így kommentálták a román lapok Johannis és Dăncilă párhuzamos kampányrendezvényét

Ironikus kommentárokkal reagált a bukaresti média szerdán arra a két, egyidejű kampányrendezvényre, amelyekkel az elnökválasztás második fordulójába jutott két jelölt az elmaradt közvetlen televíziós vitát próbálta helyettesíteni.

A második mandátumra pályázó Klaus Johannis államfő megtagadta, hogy nyilvános vitát folytasson kihívójával, Viorica Dăncilă szociáldemokrata exkormányfővel, arra hivatkozva, hogy nem akarja legitimálni a szerinte antidemokratikus Szociáldemokrata Pártot (PSD). Az elmaradt találkozót Johannis egy pódiumbeszélgetéssel pótolta, amelyen ismert publicisták kérdéseire válaszolt, ezzel egy időben pedig Dăncilă is többórás sajtóértekezletet tartott, ahol az újságírók bármit kérdezhettek tőle.

Johannist a jobboldali média is élesen bírálta, amiért elhárította a tévévitát, és nem találta meggyőzőnek azt a „pótvitát" sem, amellyel az államfő azt próbálta bizonyítani, hogy nem futamodik meg a kényes kérdések elől. Johannis kampánystábja ugyanis nem bízta a szerkesztőségekre, hogy kit küldenek a pódiumbeszélgetésre, hanem név szerinti meghívókat küldött a rendezvény szereplőinek, így a PSD azzal vádolhatta az elnököt, hogy csak a „baráti sajtót" engedi kérdezni.

A Hotnews portál szerint az is visszatetsző volt, hogy Johannis rendezvényén maga az elnök volt a moderátor, aki szót adott a kérdezőknek. A Cotidianul „Vita önmagával: Johannis adta be a labdát, Johannis fejelt" címmel kommentálta az elnök kampányrendezvényén tapasztalt visszásságokat.

A legtöbb csípős megjegyzést azonban a kör területét firtató kérdésre adott válaszukkal váltották ki az elnökjelöltek. Ennek előzménye az, hogy a ploiești-i Olaj- és Gázipari Egyetem mérnöki oklevelével rendelkező Dăncilă korábban azzal támadta fizikatanári végzettségű ellenfelét – aki azt állította: a diákoknak adott magánórákból volt pénze több lakást vásárolni –, hogy ő ingyen korrepetálta matematikából az ismerősök gyerekeit.

Erre utalva kedd esti sajtóértekezletén az egyik újságíró megkérdezte, mi a kör területének képlete. Dăncilă rávágta, hogy „sugár a négyzeten", majd amikor a kérdező kijavította őt, az újságíró szavait megismételve, hozzátette: „Pi szorozva a sugár négyzetével". Nem sokkal később erről a jelenetről a másik rendezvényen is beszámolt az egyik újságíró, de Johannis csak kinevette Dăncilă tévedését, ő maga viszont nem volt hajlandó válaszolni arra, hogy mi a kör területének képlete.

Az eset kapcsán a román médiában gúnyrajzok tucatja látott napvilágot, a Johannist támogató Adăvarul című lap publicistája pedig arról cikkezett, hogy Dăncilă-t inkább a PSD-hez közelebbi „szakterületről", a „bűnözői körről" kellett volna faggatni.

A G4Media portál azt is megírta, hogy a párhuzamos „jelöltvita" idején több mint százezren kerestek rá az interneten a kör területének képletére, közülük a legtöbben Szeben megyében, ahol a választók kétharmada Johannisra voksolt az első fordulóban.

MInt köztudomású, a választópolgárok vasárnap döntenek arról, hogy Dăncilă vagy Johannis legyen-e Románia elnöke a következő öt évben. A választási kampány szombaton reggel 7 órakor ér véget.

Kapcsolódók

Kimaradt?